Blic

TRAČAK NADE ZA POVRATAK NORMALNIJE­M ŽIVOTU

- Aleksandra KRESOVIĆ

Nakon godinu dana borbe sa pandemijom virusa korona, trenutni parametri epidemiolo­ške situacije nam idu naruku i ulivaju tračak nade da bismo već na leto mogli da živimo normalnije. Ipak, da se to neće desiti samo od sebe, upozorio je prof. dr Branislav Tiodorović nakon jučerašnje sednice kriznog štaba.

Jedan od glavnih parametara koji uliva veru u slobodnije leto jeste manji broj novozaraže­nih, a samim tim i manji broj pacijenata u bolnicama i rasterećen­iji medicinski sistem.

- epidemiolo­ška situacija je još uvek u statusu vanredne, uočava se blaga tendencija pada broja novozaraže­nih, polako raste broj otpusta u bolnicama u odnosu na broj prijema, a u kovid ambulantam­a se smanjuje broj prvih pregleda - izjavio je epidemiolo­g prof. dr Branislav Tiodorović nakon sastanka kriznog štaba.

O tome da broj zaraženih polako opada najbolje govori podatak da smo ove nedelje u utorak, udarni dan za korona brojke, imali 4.398 novozaraže­nih, a tačno sedam dana pre toga smo imali 5.471 pozitivno testiranog. razlika između ova dva dana je drastičan pad broja obolelih za nešto više od hiljadu.

Ako poredimo rezultate od srede, pad je još osetniji. Ove srede zabeleženo je 3.615, a prošle, 31. marta, čak 5.107 novozaraže­nih, što je za 1.492 više nego juče.

MANJE ZARAŽENIH I U PRESTONICI

Taj pad naosetniji je u prestonici, koja je nedeljama unazad bila i najveće žarište. I dalje jeste, ali posle mnogo vremena broj novoobolel­ih u Beogradu pao je ispod 1.000. U odnosu na raniji period, kada je svakog dana u Beogradu bilo 30 do 40 odsto zaraženih od ukupnog broja na nivou cele države, poslednjih dana taj procenat se kreće između 20 i 22 odsto.

epidemiolo­g dr Predrag kon smatra da je to zaslužna kombinacij­a rezultata vakcinacij­e i mera.

- Vrlo jasno se sada vidi delovanje mera, ali ne smemo zanemariti obuhvat vakcinacij­om koji je impozantan u nekim delovima. U Beogradu više od 34 odsto punoletnog stanovništ­va je vakcinisan­o. To se poslednjih dana jasno vidi. Mi smo tražili minimum dve nedelje mera, i

U ODNOSU NA RANIJI PERIOD, KADA JE U BEOGRADU BILO 30 DO 40 ODSTO ZARAŽENIH OD UKUPNOG BROJA OBOLELIH U SRBIJI, POSLEDNJIH DANA TAJ PROCENAT SE KREĆE IZMEĐU 20 I 22 ODSTO

sada se jasno vidi usporavanj­e i pad - rekao je dr Kon.

RELAKSACIJ­A MERA

Kako nam ovakvi rezultati idu u prilog, tako je na jučerašnjo­j sednici Kriznog štaba odlučeno da dođe do popuštanja mera, te se od ponedeljka očekuje otvaranje tržnih centara i radiće do 22 sata. Kao i do sada, maske će biti obavezne za sve posetioce, ali i za zaposlene. Ipak, do daljeg neće biti otvoreni ugostitelj­ski objekti unutar tržnih centara, što znači da kafići i restorani neće moći da primaju goste. Prema saznanjima “Blica”, potpuno otvaranje kafića i restorana biće iznova razmatrano sledeće nedelje.

Takođe, epidemiolo­g Tiodorović je kazao da je vreme da se onlajn nastava svede samo na lokalne procene u mogućim žarištima, i ako brojke nastave da padaju, od 19. aprila škole mogu da počnu da funkcioniš­u po ranijem sistemu.

U JULU NA MORE

Osim toga, dr Tiodorović nastavio je u optimistič­nom tonu pa je rekao da je moguće i da bismo već u julu mogli na letovanje. S tim da je i to uslovljeno.

- Već u julu bismo mogli u Grčku na more, što da ne. Ali uslov je vakcinacij­a i poštovanje mera. Neophodno je da se u narednom periodu pridržavam­o njih, vakcinišem­o u što većem obimu i postignemo nivo kolektivno­g imuniteta 60 do 70 odsto - kazao je prof. dr Tiodorović za TV „Prvu“.

Prema njegovim rečima, katolički Vaskrs koji je prošao nije uticao na epidemiolo­šku situaciju, da nije zbog toga primećeno iskakanje brojki, ali je naveo da bi pravoslavn­i Vaskrs mogao da predstavlj­a određeni rizik.

UOČAVA SE BLAGA TENDENCIJA PADA BROJA NOVOZARAŽE­NIH, POLAKO RASTE BROJ OTPUSTA U BOLNICAMA U ODNOSU NA BROJ PRIJEMA, A U KOVID AMBULANTAM­A SE SMANJUJE BROJ PRVIH PREGLEDA

OHRABRUJE I JUČERAŠNJI KORONA PRESEK, TE JE U ODNOSU NA DAN RANIJE REGISTROVA­NO ZA 200 MANJE NOVOOBOLEL­IH, DOK JE U ODNOSU NA PROŠLI PETAK ZABELEŽENO OKO 1.500 MANJE NOVIH SLUČAJEVA

 ??  ??
 ??  ?? TRŽNI CENTRI BIĆE otvoreni od ponedeljka i radiće do 22 sata, ipak do daljeg neće biti otvoreni ugostitelj­ski objekti unutar tržnih centara, što znači da kafići i restorani neće moći da primaju goste
TRŽNI CENTRI BIĆE otvoreni od ponedeljka i radiće do 22 sata, ipak do daljeg neće biti otvoreni ugostitelj­ski objekti unutar tržnih centara, što znači da kafići i restorani neće moći da primaju goste
 ??  ??
 ??  ?? DRUGU dozu vakcine protiv korone primilo više od milion građana
DRUGU dozu vakcine protiv korone primilo više od milion građana
 ??  ?? Ministar lončar ne ISKLJUČUJE Mogućnost uvođenja obavezne vakcinacij­e za zdravstven­e radnike
Ministar lončar ne ISKLJUČUJE Mogućnost uvođenja obavezne vakcinacij­e za zdravstven­e radnike
 ??  ?? prof. dr branislav Tiodorović
prof. dr branislav Tiodorović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia