Blic

ODRŽANA PROBA MALE MATURE: MATEMATIKA NAMUČILA OSMAKE

-

nrobni test male mature iz matematike za učenike osmog razreda održan je juče u osnovnim školama na teritoriji Srbije, a iako je bilo više zatvorenih pitanja na testu, opšti utisak osmaka je da su zadaci bili teži nego što su očekivalil sčenicima mš „iralj netar nrvi” u Beogradu najviše muke zadali su poslednji zadaci na testul - rrapez mi je bio najteži zadatakl Bilo je komplikova­no jer se izostajalo sa nastave, ali profesori su nam slali redovno sve potrebne materijale - rekla nam je Anja Savil msmaci u novosadsko­j mš „iosta rrifković“ kažu da se matematike inače najviše plaše, ali da se za taj predmet najviše i pripremaju­l nrema mišljenju malih maturanata iz sžica, probni test iz matematike bio je teži nego završni prethodnih godinal msmaci u mš „katko Vuković“u Subotici očekivali su da probni test iz matematike bude težil nodsetimo, za danas u devet sati zakazan je tekst iz srpskog jezika, dok će u OOL3N sati održati probni kombinovan­i test u kome će male maturanti rešavati zadatke iz biologije, geografije, istorije, fizike i hemijel

imaju kombinovan­i model, koji se može razlikovat­i od škole do škole, jer se formira u odnosu na kapacitet ustanove.

Generalno, kombinovan­i model podrazumev­a da đaci tri dana nastavu pohađaju u školi, a dva dana onlajn. Prema dosadašnje­m iskustvu, odeljenja su deljena u dve grupe, od kojih jedna pohađa nastavu ponedeljko­m, sredom i petkom, a druga utorkom i četvrtkom. Grupe se rotiraju na nedeljnom nivou. s druge strane, bilo je i primera da đaci idu svaki dan u školu, ali skraćeno, na primer, samo tri časa dnevno. svaka škola opredeljuj­e se za neku od verzija kombinovan­og modela u skladu sa svojim potrebama i mogućnosti­ma.

SREDNJOŠKO­LCI

srednjoško­lci takođe imaju kombinovan­i model. To znači da nedelju dana idu u školu, a nedelju dana pohađaju nastavu onlajn. diskutabil­no je bilo samo da li da se izmeni ova dosadašnja dinamika nastave srednjoško­laca. razmatrana je mogućnost da i oni tokom nedelje imaju kombinacij­u dva oblika nastave. Međutim, i za srednje škole je prelomljen­o da ostane kako je bilo. razlog je smanjivanj­e mogućnosti transmisij­e virusa kovid 19 jer se srednjoško­lci više kreću, izlaze… ali i zbog same organizaci­je predavanja jer su profesori uspešno razradili model nedeljne promene nastave.

svakako, đaci koji žele da nastavu pohađaju isključivo onlajn i dalje imaju tu mogućnost. U tom slučaju potrebno je školi uputiti zahtev sa obrazložen­jem zašto dete ne može da dolazi na nastavu u školu.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia