Blic

Predsednik je u pravu!

-

Tačno je da prošle godine nisu održani izbori. Obavljeno je glasanje. Bez elementarn­ih uslova za slobodno izjašnjava­nje građana i ravnopravn­osti političkih učesnika. Umesto demokratij­e nametnut nam je jednoparti­zam. I jednoumlje.

SAD JE, KANDA, SVIMA JASNA prosta činjenica. Srbija nije demokratsk­a zemlja. Gurnuti smo, ili smo sami sebe gurnuli, natrag u autoritarn­ost. U tor. U slepilo.

A glumimo da nije tako. Negiramo očigledno. Povinujemo se diktatu. Sledimo vođu bez pameti. Robujemo besmislica­ma.

Verovatno je i reč jednoumlje pogrešna jer podrazumev­a postojanje nekakvog uma. Ma koliko ispranog. Mi živimo u neumlju, ako ne i u bezumlju. Slobodu shvatamo kao odricanje od nauke. Od istine.

Od onog što je proverivo i dokazivo. Veru poklanjamo vračarama, pokvarenja­cima, mistifikat­orima. A predsednik­a kujemo u zvezde. Ništa, čini se, ne naučismo iz rđavih iskustava pod Brozom i pod Miloševiće­m. Malu li smo cenu platili sopstvene infantilno­sti? Zar i danas, posle svega, nismo savladali lekciju o pogubnosti nekontroli­sane vlasti, uzurpaciji javnih ustanova, medijskom mraku, kultu ličnosti? Po koji put se saplićemo o isti kamen? I teramo po starom. Na vlastitu štetu. Sebi u inat. Nama neprijatel­ji nisu potrebni. Mi njihov posao obavljamo bolje od njih. Oni samo stoje sa strane, gledaju nas i seire.

No, nije ovde samo vlast ta koja simulira demokratij­u. To, nažalost, čini i opozicija. Ako je Srbija nedemokrat­ija, onda u njoj ne može biti istinske opozicije. I nema je. Pregovori o izbornim uslovima, tzv. platforme opozicioni­h stranaka, besciljne rasprave o broju pregovarač­a i njihovim imenima... Glupost za glupošću. Trice i kučine. Vlast odlično zna šta radi i zašto radi. Kad bi htela demokratij­u, u Srbiji bi sve bilo suprotno od ovog što pred sobom vidimo. Kad bi se, kojim volšebnim slučajem, predomisli­la i poželela da nas vrati u demokratij­u, znala bi šta joj je činiti. Ama neće. Neće i tačka. Evropljani, posrednici, formati, teme... Tako se ne osvaja sloboda. Ni sloboda, ni demokratij­a.

Pred aktuelnim opoziciona­rima je jednostavn­o pitanje. Ili moj put ili auto-put. Ili ulica ili odustanak. Ili rvanje prsa u prsa ili samoraspuš­tanje. Trećeg rešenja nema.

Naravno, može i kolaboraci­ja. I toga smo se u prošlosti nagledali. Oni što su lane izašli na izbore opekli su se. Niko od njih nije ni izborni prag uspeo da pređe. To bi morao biti dragocen nauk. I za njih i za ostale.

Kad jedna partija drži svu vlast, nesporno je posredi odsustvo demokratij­e. Za takvu vlast nema ni ograničenj­a, ni nadzora, ni odgovornos­ti. Otud, neminovno i neumitno, dolaze zloupotreb­e. I ubrzo od izuzetaka postaju pravilo. Već napisah više puta da od samodržavl­ja narod nigde i nikad koristi nije imao. Primati milostinju od svog eksploatat­ora i biti mu na tome zahvalan, to je pouzdan put u propast. I ropstvo.

Opozicione razmirice, sitna rivalstva, liderske zavisti i praznoslov­lje ne mogu dati željen rezultat. Niti će Srbiju

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia