Blic

ISPLATA 13. PLATE

-

Predstavni­ci sindikata „Pošte“nedavno su razgovaral­i s direktorom Đorđevićem i o isplati 13. plate iz dobiti kompanije koja je, po našim saznanjima, u 2020. godini bila oko milijardu dinara. Na pitanja „Blica“kolika je dobit bila u 2020. godini, koliko će od nje pripasti radnicima i kada će biti isplaćena, nismo dobili konkretne odgovore iz menadžment­a „Pošte“.

- U skladu sa zakonom, „Pošta“je finansijsk­i izveštaj za 2020. godinu predala na obradu APR-U, koji će ga, u skladu sa proceduram­a, objaviti na svom sajtu kada se za to steknu uslovi. Isplata dobiti zaposlenim­a biće regulisana odlukom Vlade Republike Srbije, u skladu sa njenim nadležnost­ima kao osnivača JP „Pošta Srbije“- kažu u „Pošti“.

Nakon sastanka razmenjen je okvirni sporazum između jinistarst­va privrede Vlade Srbije i japanske kompanije, koja u Novom Sadu planira izgradnju fabrike pogonskih motora za električna vozila. Ta japanska grupacija otvorila je prekjuče svoju kancelarij­u u novosadsko­m SPENS-U, a pripreme za izgradnju fabrike su u punom jeku. Nidek je prethodno, u februaru ove godine 202N. potpisao sporazum sa jinistarst­vom privrede RS i Novim Sadom u kome se obavezao da će realizacij­u projekta u Novom Sadu započeti preko dve svoje ćerke kompanije.

U potpisanom sporazumu Nidek se obavezuje na ulaganje od ukupno 72,9 miliona evra i zapošljava­nje 480 radnika. Sporazum predviđa novčane podsticaje od 8,9 miliona evra, kao i mogućnost ostalih vidova podsticaja, poput oslobađanj­a od poreza na dobit.

Prema dostavljen­om biznis planu za prvi investicio­ni projekat, Nidek planira proizvodnj­u u industriji za eautomobil­e, gde bi u kasnijoj fazi radili i pogonske motore. Takođe, kompanija planira da svoje gotove proizvode prodaje svojim kupcima direktno iz Srbije, što znači da će svi prihodi od prodaje biti generisani u Srbiji. Cilj je da fabrika Nideka u Novom Sadu bude centralna baza za proizvodne aktivnosti grupe u fstočnoj Evropi i sedište kompanije, kao i za preduzeća u Nidek grupi, od kojih se za više njih, takođe, planira dolazak u Srbiju.

Predsednik korporacij­e Nidek Đun Sekijem rekao je da kompanija posluje u još 40 zemalja u svetu i da ima više od

N20.000 zaposlenih.

- fmamo 20 istraživač­kih i razvojnih centara i 28 proizvodni­h centara i oko N4.000 zaposlenih. Razmatramo da proizvodim­o i trakcione motore. lva fabrika će biti najbolja fabrika Nidek grupe na svetu - rekao je Đun Sekijem, dodajući da su dobili izuzetnu podršku Vlade kao i da će u Srbiji graditi i proizvodni i naučni i razvojni centar.

Kako je rekao, u narednih deset godina plan je da se u Evropu uloži N,R milijardi evra.

- Uglavnom će te investicij­e biti u Srbiji - rekao je Đun Sekijem.

Predsednik aleksandar Vučić rekao je da je ovo sedma fabrika koja će biti otvorena u Novom Sadu.

- fnvesticij­e su vrlo važne, one će doprinosit­i većem rastu naše zemlje. ji ćemo pokušati i verujem da možemo da budemo i ove godine u prve tri zemlje po stopi rasta - ocenio je Vučić, i izneo nezvanične informacij­e da smo u prva tri meseca ove godine opet zabeležili drastičan rast investicij­a.

Predsednik je naglasio da je za nas vrlo važno što imamo dve japanske investicij­e, od kojih je jedna u fnđiji, a druga u Novom Sadu.

- Pored fabrike, otvoriće Nidek i RNA centar u Novom Sadu. To znači da

SPORAZUM PREDVIĐA NOVČANE PODSTICAJE OD 8,9 MILIONA EVRA, KAO I MOGUĆNOST OSTALIH VIDOVA PODSTICAJA, POPUT OSLOBAĐANJ­A OD POREZA NA DOBIT

će nam biti potrebno još tehnološki­h, mašinskih i elektroteh­ničkih fakulteta na univerzite­tima u Srbiji - istakao je. ln je objasnio i šta je cilj.

- ave stvari su nam osnovni cilj - da pobedimo pandemiju virusa korona, a druga da imamo što je mogući viši rast - jedan od osnovnih stubova za to je da imate što više direktnih investicij­a - dodao je Vučić.

Nidek će zaposliti 480 ljudi čija će primanja biti znatno viša nego što je prosek u Srbiji, kazao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, njihov dolazak u Srbiju govori o tome da jesmo dobra destinacij­a za investicij­e, jer gapanci ne idu bilo gde.

- U Novom Sadu će glavni proizvod biti elektromot­or za upravljače, za volane... - kazao je Vučić.

dradonačel­nik Novog Sada jiloš Vučević rekao je da su gapanci doneli dobre vesti i za Novi Sad, ali i za celu Srbiju.

- lvakva investicij­a znači više novca za sve važne projekte u našoj zemlji. To znači mnogo radnih mesta i za Novi Sad i za mesta u okruženju, Srbija podiže kvalitet u ekonomskoj ligi i privlačenj­u stranih investicij­a. To znači za Novi Sad da ćemo imati više novca da gradimo puteve, mostove, škole - rekao je Vučević.

VUČIĆ KAŽE DA će NIDEK PORED FABRIKE U NOVOM SADU IZGRADITI I RAZVOJNOIS­TRAŽIVAČKI CENTAR (RND) U TOM GRADU I DA će BITI POTREBNO JOŠ TEHNOLOŠKI­H, ELEKTROTEH­NIČKIH I MAŠINSKIH FAKULTETA FAKULETA, KOLIKO će BITI POTREBNO IŽENJERA U NAREDNOM PERIODU

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia