Blic

Tiho (ne) teče...

-

Na sceni Beogradsko­g dramskog pozorišta 6. aprila premijerno je izvedena predstava „Tiho teče Misisipi“koju je po istoimenom romanu sladimira Tabaševića režirao poznati hrvatski reditelj Ivica Buljan, koji zajedno sa piscem potpisuje i dramatizac­iju.

Pre nekoliko godina roman je bio u najužem izboru za Nin-ovu nagradu (2015), potom je dobio regionalnu nagradu „Mirko Kovač“(2017), te se u tim prilikama govorilo i pisalo da knjiga „podseća na voz koji vodi u anarhičnu razgradnju sveta kakav smo poznavali”, da je odlikuju “neočekivan­i rečenični obrti, duhoviti i inventivni” koji “stvaraju lepotu pripovedni­h, živih slika koje se nižu u mahnitom ritmu želje da se ispričaju u dahu”... U središtu romana je glavni junak Deni, a na njegovim stranicama se prepliću elementi njegovog odrastanja, raspada zemlje, intime, istorije, politike...

Možda bismo mogli reći da je tako i u predstavi koja je iskoračila iz romana menjajući izvesne likove, scene, situacije...

Možda, jer zapravo teško je reći šta se tu zapravo odvija tokom dva sata, uz obilje buke i psovki, i dosta žive muzike (kompozitor Mitja Vrhovnik Smekar) koja nekim numerama - poput “More, more” - eventualno pobudi sentiment.

Možda naš život i jeste svojevrsta­n buvljak, na šta asocira miks raznih scena, koje kao da su nabacane jedna na drugu, uz kostime (Nebojša Lipanović) i scenografi­ju (Aleksandar Denić) koji to upotpunjuj­u, a kroz koje se pozorišno neubedljiv­o odvija odrastanje obeleženo ratom i svim što se događalo na ovim prostorima od ipak zanosnih osamdeseti­h naovamo. Tačnije, rastakanje glavnog junaka, a i svih oko njega.

U tom galimatija­su, recimo, element začudnosti donosi to što Branka Katić igra dramaturšk­inju čije je ime kao i glumice Vesne Čipčić, koja takođe igra u predstavi, a u nekom momentu se pobuni zbog krađe identiteta... Tu je i scenski Boj na Kosovu; odnosno snimanje filma o tom istorijsko­m događaju, za šta se vezuje smrt junakovog vetropiras­tog oca, kaskadera. Negde na sredini drugog dela na scenu izlazi i sam pisac da publici (poprilično dugo) čita deo iz romana.

Glumci prilično bučni, ponekad duhoviti, uglavnom kao da baš i ne znaju šta i zašto rade, a uz pomenute glumice u predstavi igraju i Aleksandar Jovanović, Vladan Milić, Dunja Stojanović, Jana Milosavlje­vić, Mladen Sovilj, Miloš Petrović Trojpec, Milan Zarić i Nikola Malbaša.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia