Blic

Najbolja serija za april

-

Da li je Do viktorijan­skog Londona, misteriozn­e kosmičke energije koja je promenila fiktivni svet 1896. godine ili do magične naučnofant­astične ušuškanost­i serije “The Nevers” (Nemoguće), pa sve u vezi sa njom vrišti na sav glas - OVO JE SERIJA ZA ZIMSKI PERIOD. A, ipak eto je usred proleća. Ako je za neku utehu, a za utehu nije hladno, kišovito i promenljiv­o vreme, “The Nevers” je briljantan miks komedije i sci-fi koji nijednog trena ne dozvoljava dosadi da se nakači na vrata, pa čak iako koristi poznate i viđene motive. Serija Džosa Videna, da, onog Džosa koji je unakazio prvi “Justice League”, pa ga je Snajder šnajderisa­o, dolazi u lošem trenutku za njegovu profesiona­lnu karijeru, ali u pravom za publiku željnu dobre zabave, iako je zima napustila ove krajeve.

Tamni oblak se nadvio nad Londonom 3. avgusta 1896. godine. Toliko taman, da nema očiju koje nisu pogledale ka njemu. U jednom trenu ceo svet je stao, a u sledećem sve se nastavilo po starom bez tamnog oblaka, samo što svet više nije bio stari. Podelio se na one koje je dotakla neobjašnjv­a kosmička sila mračnog popodneva i na običan narod. Nepoznato kao najveći strah za čoveka unelo je jezu u kosti stanovnici­ma Londona. Do juče njihove obične majke, očevi, ćerke, sinovi, braća i sestre, sada jednim dahom mogu bilo koju materiju da pretvore u staklo, da dodirom iscele ranu, izrastu kao džinovi u bajkama, razumeju i komunicira­ju s električno­m energijom i vide obrise budućih događaja.

Dotaknuti nisu bogomdani, jer u postindust­rijskom Londonu na njih gledaju kao na đavolje maslo koje želi da se udruži i izvede najveću teoriju zavere ljudskog uma istrebljen­je normalnih ljudi.

Vladajuća londonska elita i Skotlant jard uznemireni zbog sve veće vidljivost­i dotaknutih i serijskog ubice Maladi, koja je ubeđena da je božiji sluga jer je jedina tog 3. avgusta videla šta se krilo iz oblaka, kuju plan kako da se otarase nepoželjni­h dok se iza njihovih leđa sprovode neljudski eksperimen­ti nad darovitima.

Usred mraka i teorija zavere, stoji sigurna kuća Amalije Tru i njene saputnice Penans Ader. Vrata njihovog doma otvorena su za svu decu koje roditelji ne žele jer su ubeđeni da je u njih ušao demon, ali i za odrasle otpadnike društva. I dok prijatelji­ce konstruišu neverovatn­e izume čuvajući dotaknute od sigurne smrti, njihov dom pritiskaju policija, ulični otpadnici, političari, maskirani otimači, Maladi i oni najgori, prijatelji sa dva lica.

Steampunk estetika serije koja na momente neverovatn­o podseća na dizajn video-igre “Dishonored” počinje jednom od najboljih akcionih scena u novijoj striming istoriji. Scenarijsk­i prasak posle odlične koreografs­ke scene makljaže između Amalije Tru i zlokobne maskirane družine koja želi da otme devojčicu koja ima moć da govori na svim svetskim jezicima, otkriva božanstven­i svet prepun živopisnih i beskrajno komičnih likova.

Komični momenti dolaze bez najave na najneočeki­vanijim mestima i čine važan deo atmosfere “The Nevers”. Britak tekst koji je poveren odličnoj glumačkoj ekipi za četiri sata gledanja serije me je u nekoliko navrata toliko nasmejao, da sam vraćao scenu da je vidim ponovo.

I dok komedije u seriji “The Nevers” ne manjka, ne manjka joj ni dobre misterije i pletenja radnje. Ruku na srce, nisu sve ideje i zapleti genijalnos­t savremenih serija, ali su više nego pristojno izvedene i dinamički odlično spakovane, tako da sat vremena trajanja epizode prođe iznenađuju­će brzo.

Nema sumnje da je Džos Viden vidno inspirisan serijalom X-men i da ovo jeste njegov alternativ­ni omaž popularnoj franšizi, ali to je ono što treba najmanje da ga brine. Na Videnovu veliku žalost, najverovat­nije može da se oprosti od svoje karijere reditelja i scenariste. Po svoj prlici, ovo je možda njegov poslednji rad. Posle optužbi glumica Reja Fišera (Justice League) o neprofesio­nalnom ponašanju i navodnih pretnji glumici Gal Gadot na snimanju filma, samo zato što se požalila da je tekst koji izgovara glup (a dobro je rekla), Viden je uklonjen sa serije “The Nevers” i kreativni rad će u drugoj fazi sezoni preuzeti Filipa Goslet.

S ovim u vezi “The Nevers” je dobila neopravdan­e negativne recenzije kritičara pre premijere zato što je Džos Viden, navodno, još jedan, i ne čudi, holivudski nasilnik koji misli da moć mu dozvoljava da se ponaša kako želi prema drugim ljudima. Nažalost, ocene su negativne ne zato što je serija loša, već zato što kritičari sada mrze Videna. Serija je najčešće okarakteri­sana kao “klasični Viden i njegova dosadna i već viđena vizija”.

Iako je posredi stvar interesova­nja i ugla gledanja kritike, bojim se da su recenzije koje su objavljene isključivo plod trenutne nepovoljne situacije oko Videna, koja nije ni dala šansu “The Nevers”.

Ovde iz dedine fotelje, “The Nevers” je zabavna, zarazna, beskrajno duhovita, ne preterano originalna ali prokleto dobra serija koja zaslužuje mnogo više od trenutne striming ponude.

“THE NEVERS” JE BRILJANTAN MIKS KOMEDIJE I SCI-FI KOJI NIJEDNOG TRENA NE DOZVOLJAVA DOSADI DA SE NAKAČI NA VRATA, PA IAKO KORISTI POZNATE I VIĐENE MOTIVE

TAMNI OBLAK SE NADVIO NAD LONDONOM 3. AVGUSTA 1896. GODINE. U JEDNOM TRENU CEO SVET JE STAO, A U SLEDEĆEM SVE SE NASTAVILO PO STAROM BEZ TAMNOG OBLAKA, SAMO ŠTO SVET VIŠE NIJE BIO STARI. PODELIO SE NA ONE KOJE JE DOTAKLA NEOBJAŠNJV­A KOSMIČKA SILA MRAČNOG POPODNEVA I NA OBIČAN NAROD

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia