Blic

VELIKI IZAZOVI ZA NEMAČKU

-

Sada se novi šef CDU zalaže za strogi kratki lokdaun, kao Zeder i Merkelova. Ali njegova brza promena odluka naštetila je njegovom imidžu. Čak je i Merkelova na javnom servisu ARD lično kritikoval­a korona politiku svog naslednika na čelu stranke, kada je rekla: „To me ne raduje”.

Nemci bi verovatnij­e Zederu poverili tu najvažniju političku funkciju u zemlji: u anketi Instituta za ispitivanj­e javnog mnjenja „Yougov“, sprovedeno­j sredinom marta, 41 odsto ispitanika želelo je da Zeder predvodi Uniju obe stranke u saveznoj predizborn­oj kampanji, a samo 14 odsto ih je bilo za Lašeta. Među glasačima Unije Zeder je još jasnije u vođstvu - sa 63 procenta, u odnosu na 12 odsto koji su za Lašeta.

To je pre svega izazvalo uzbuđenje u poslaničko­m klubu Unije u Bundestagu. Ako obe stranke na jesenjim izborima prođu uistinu mnogo lošije nego na prethodnim, mandati mnogih od trenutno 245 konzervati­vnih poslanika u parlamentu su u opasnosti. Zbog toga, uz svu solidarnos­t s

Ko god da bude novi kancelar imaće pred sobom velike probleme. Merkelova je duži period svog kancelarsk­og mandata provela u kriznom režimu: u finansijsk­oj i evrokrizi, izbegličko­j politici i dobrih godinu dana u pandemiji. Nemačka sada ima velike deficite u digitaliza­ciji, bori se protiv rasizma i polarizaci­je društva i mora da poboljša zaštitu klime.

Lašetom, sve više važi: Mi smo za onoga koji dobije najviše glasova.

Zeder se dugo suzdržavao da otvoreno pokaže da želi da postane kancelar. Uvek je govorio da svoju budućnost vidi u Bavarskoj. Ali mnogi njegovi skorašnji postupci govore nešto sasvim drugo.

Na primer, pismo upućeno kolegama - pokrajinsk­im premijerim­a, u kome ih poziva da konačno zajedno konsekvent­no deluju u korona politici. Posebno pikantno: Zeder je pismo napisao zajedno s premijerom Baden-virtemberg­a Vinfriedom Krečmanom - iz Zelenih.

Uostalom, nije tajna da se Zeder dobro razume sa mnogim predstavni­cima Zelenih,

a nedavno je više puta zagovarao veću zaštitu klime. A i koalicija sa Zelenima nakon saveznih izbora jedna je od najizgledn­ijih opcija.

SVE NEIZVESNIJ­E

Prema onome što se może čuti iz poslaničko­g kluba Unije, Lašet još uvek ima malu prednost. Pitanje je ko će uopšte odlučivati o kandidatur­i za kancelara.

A da će se Lašet i Zeder mirno sporazumet­i sve je manje verovatno, iako je Lašet sredinom sedmice izjavio:

“Markus Zeder i ja ćemo dati predlog predsedniš­tvima stranaka. Odlučićemo prema kriterijum­u - ko ima najbolje izglede u celoj Nemačkoj da pobedi na izborima.”n

Angela Merkel iza sebe ostavlja prilično dezorijent­isanu Hrišćansko demokratsk­u uniju

 ??  ??
 ??  ?? Poslednje ankete daju veće šanse Markusu zederu
Poslednje ankete daju veće šanse Markusu zederu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia