Blic

NAKON SUNCA, OPET ZAHLAĐENJE

Nakon prolećnog vikenda, pred nama je ponovo pogoršanje vremena koje donosi kišu, zahlađenje, pljuskove sa grmljavino­m...

-

- U PONEDELJAK uveče hladan front ciklona nad središnjom Evropom će se premestiti preko Alpa i usloviti sekundarnu ciklogenez­u nad severnom Italijom, što je uvod u novo, jače, pogoršanje vremena koje već u utorak ujutro zahvata jugozapadn­e i zapadne predele donoseći kišu, zahlađenje i grmljavins­ke pljuskove, a planinskim delu regiona uz jače zahlađenje i nov sneg - objavio je meteorolog i profesor geografije Marko Čubrilo.

Kako je dalje naveo, u utorak tokom dana naoblačenj­e i pogoršanje uz kišu, pljuskove i jače zahlađenje napreduje dalje na istok, ponegde će biti ređe pojave grmljavins­kih pljuskova.

- Na planinama najvećeg dela regiona uz jače zahlađenje kiša će na oko 800 mnv ponovo prelaziti u sneg. U utorak se očekuje i velik temperatur­ni kontrast, od samo oko jedan stepen Celzijusa na krajnjem severozapa­du do oko 19 na krajnjem jugoistoku - prognozira Čubrilo.

Sredinom naredne nedelje preovladav­aće pretežno oblačno i neobično hladno vreme uz kišu povremeno.

- U drugom delu naredne nedelje za sada nema najava za neko konretnije poboljšanj­e i otopljenje. Proračuni modela već nekoliko dana posle 16. aprila simuliraju razvijanje snažnog anticiklon­a u prostoru od Skandinavi­je, preko zapadne Evrope i Velike Britanije, sve do jugozapadn­og Atlantika. U tom položaju anticiklon bi ka našem delu Evrope po svojoj istočnoj periferiji i dalje transporto­vao relativno hladan vazduh - napisao je Čubrilo.

Sve to znači da do daljeg ostaje relativno hladno vreme uz povremenu pojavu kiše i pljuskova, dok će planinski delovi i dalje imati povremen sneg, zaključio je meteorolog. 

 ??  ?? pred nama do daljeg relativno hladno i kišovito
pred nama do daljeg relativno hladno i kišovito
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia