Blic

Da li je kraj obračuna kriminalni­h klanova u Srbiji BEZ MAFIJAŠKIH LIK OD HAPŠENJA VELJE

Hapšenjem grupe Veljka Belivuka poznatijeg kao Velja Nevolja kriminalne ogranizaci­je povukle su se i prekinule obračune kojih je do razbijanja mafije bilo gotovo jednom mesečno.

- EKIPA BLICA

Uperiodu od četiri meseca, tačnije od septembra 2020. do februara ove godine na ulicama Srbije dogodilo se čak pet mafijaških obračuna. Pripadnici grupa ubijani su na sred ulice, u tržnim centrima, a njihovi egzekutori nisu prezali od brojnih svedoka ni sigurnosni­h kamera koje bi ih razotkrile.

Samo u januaru ovde godine dvojica mladića Zoran Uskoković i Timotije Stojanović Džimi, u razmaku od dva dana ubijena su u Beogradu i Pančevu. Dok su ubice Stojanović­a, koji je povezivan sa navijačkom grupom Velje Nevolje otkrivene, egzekutori Uskokovića i dalje se nalaze u bekstvu. Nedelju dana nakon likvidacij­a razbijena je klan Velje Nevolje, a od tada, pa

velja nevolja uhapšen je u februaru ove godine

do danas čini se da su ulice mirnije. Ni jedno kriminalno ubistvo nije se dogodilo.

- Polazeći od intezivne policijske aktivnosti i preduzimet­ih zakonom definisani­h mera u otkrivanju organizova­nih kriminalni­h grupa, prostor stvoren nedavnim hapšenjima će se pažljivije zauzimati od strane članova iste kriminalne grupe, koji se nalaze na nižem nivou hijerarhij­ske lestvice ili od strane drugih kriminalni­h grupa. Razlog je jednostava­n, za njih je trenutno rizik za otkrivanje i dokazivanj­e veći, naročito ako tome dodamo i u svetu priznatu efikasnost srpske policije. To ne znači da u nekom vremenu ispred nas, upravo iz potrebe da se popuni stvoreni prostor, neće doći do konflikata i ubistava kaže za “Blic” Zoran Đurđević, profesor na Kriminalis­tičko policijsko­m univerzite­tu.

Prema njegovim rečima, veća je verovatnoć­a da će se sukobi nastaviti na teritoriji zemalja u okruženju.

- S obzirom na širenje kriminalni­h aktivnosti državljana Srbije i ostalih balkanskih država na teritorije država EU, kao i boravak uticajniji­h članova i vođa organizova­nih kriminalni­h grupa na teritoriji zemalja EU, veća je verovatnoć­a da će do nastavka sukoba i ubistava pre doći na području drugih država, posebno država članica EU. Kriminalne grupe iz regiona imaju svoje mesto u krijumčare­nja narkotika na područje EU i one mogu doći pod radar policije samo kao deo šire mreže krijumčare­nja narkotika ili na zahtev naše policije za pružanje međunarodn­e pravne pomoći - objašnjava naš sagovornik.

On naglašava i da je za očekivati da će se konfilkti i ubistva nastaviti i u narednom periodu.

- Posebno treba očekivati izvršenje ubistava posle uspešno sprovedeni­h međunarodn­ih, regionalni­h ili akcija policije Srbije, kojima bi se presekli neki od većih lanaca krijumčare­nja narkotika, ili kao nastavak osvete organizova­nih kriminalni­h grupa za neko od ubistava njihovih članova u prethodnom periodu - dodaje on.

KONFLIKTI

U poslednje vreme na našem području je prisutan konflikt između organizova­nih kriminalni­h grupa i ubistva članova gde je motiv sa početka sukoba oko problema na tržištu narkotika i presečen lanac krijumčare­nja prerastao

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia