Blic

KVIDACIJA E NEVOLJE

-

u osvetu za ubistvo nekog od svojih članova. Đurđević navodi da radi očuvanja i širenja dominacije na kriminalno­m tržištu, oko 18 odsto grupa u našem regionu koristi nasilje i ubistva.

- Potrebno je reći da neke grupe izbegavaju nasilje, odnosno da umesto nasilja koriste korupciju, nasiljem pre postaju predmet rada policije. Ubistva se vrše na javnom mestu, automobili­ma, ugostitelj­skim objektima, ispred stanova, u stanovima posle otmica. Za ubistva se koristi najčešće vatreno oružje, ali su prisutne i eksplozivn­e naprave. Često, žrtve se na prevaran način dovode u stanove, odnosno štekove, gde se muče i ubijaju, a leševi skrivaju i uništavaju. Ubistva su najčešće dobro planirana i u njihovom izvršenju učestvuje više učinilaca - objašnjava Đurđević.

PLANPrema njegovim rečima, kada se ubistvo vrši na javnom mestu, ukoliko nije u pitanju plaćeni ubica, u izvršenju najčešće učestvuje više lica sa detaljno razrađenim planom.

- Plan podrazumev­a, pored načina izvršenja (konkretne radnje svakog izvršioca) i dobro razrađen način dolaska i bekstva sa mesta izvršenja krivičnog dela. Kod nas su krajem prošlog veka bile poznate takozvane „sačekuše“, gde se organizuje zaseda ispred objekata u kojima žrtva često boravi. Najčešće, to su ugostitelj­ski objekti (naprimer, tako je 1998. godine ubijen Darko Ašanin u bašti svog restorana na Dedinju), ali i mesta stanovanja (Branislav Matić Beli ubijen je automatsko­m puškom ispred svoje kuće i to u prisustvu supruge). Na ulazu u svoju zgradu u februaru 2000. godine ubijen je Radoslav Trlajić, poznat kao Bata Trlaja. U aprilu 2012 u Novom Beogradu, na parkingu, dok je sedao u svoj automobil, ubijen je Vujadin Pejanović, povratnik, osuđivan za više teških krivičnih dela, među kojima i saučesništ­vo u ubistvu - dodaje naš sagovornik. 

Profesor Đurđević navodi da je veća verovatnoć­a da će do nastavka sukoba kriminalni­h grupa pre doći na području drugih državva

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia