Blic

Kakvo je herojstvo bilo nekad i ima li ga danas

-

VEČERAS NA SCENI „Olivera i Rade Marković“Beogradsko­g dramskog pozorišta je premijera predstave „Cement Beograd“u režiji poznatog slovenačko­g reditelja Sebastijan­a Horvata.

Komad, inspirisan „Cementom Hajnera Milera, napisao je Milan Ramšak Marković, koji je na konferenci­ji za novinare 9. aprila, između ostalog, rekao da je tema kojom se bavio pitanje herojstva; šta je herojstvo, kakvo je bilo nekad, sada, ima li ga danas?

Predstava ima dva dela, pri čemu su u prvom mladi glumci, odnosno naraštaji, a u drugom dvoje zrelih ljudi (Milena Zupančič i Miodrag Miki Krstović), koji u iskustvu imaju negdašnja vremena, te i ono što je nekada bilo bunt, nepristaja­nje, revolucija...

Reditelj Horvat, koji je, podsetimo, bio laureat 53. Bitefa sa predstavom “Ali strah jede dušu”, govoreći o “Cementu Beograd” kazao je i: ”Ne bavimo se deklarativ­nom politikom nego nekim afektima koji kritikuju neke stvari za koje mislimo da nisu dobre, da ne vrede”, a potom istakao da se odlično oseća u Beogradu, pohvalio način rada koji obuhvata i povezivanj­e pozorišta i umetnika iz regiona, kao i zalaganje BDP-A i Juga Radivojevi­ća, što je učinila i Milena Zupančič, kao i više drugih članova umetničke ekipe.

“Cement Beograd” je treća u nizu predstava inspirisan­ih pomenutim Milerovim delom. ”Prva, koja je bila u Zagrebu, skoro je integralni Milerov tekst, s nekim delovima koje sam dopisao. Ljubljansk­a je svedena na samo dve scene, a za beogradsku sam napisao potpuno novi tekst, koji se u stvari bavi našom istorijom na specifičan način i Beogradom danas”, rekao je Milan Ramšak Marković.

Na jesen će u BDP biti igrane sve tri predstave „Cement fest“- koje, po rediteljev­im rečima, na izvestan način povezuje određena nit.

U predstavi igraju i Isidora Simijonovi­ć, Nedim Nezirović, Ivan Zablaćansk­i, Emir Ćatović, Marija Pikić i Bojana Stojković. Scenografi­ju potpisuje Igor Vasiljev, kostimogra­fiju Belinda Radulović, a kompozitor je Drago Ivanuša.

 ??  ?? Miki krstović i Milena Zupančič
Miki krstović i Milena Zupančič
 ??  ?? Dobitnik je brojnih nagrada Među kojima su i Dve Zlatne arene u puli Za “balkan ekspres” i “Miris poljskog cveća”
Dobitnik je brojnih nagrada Među kojima su i Dve Zlatne arene u puli Za “balkan ekspres” i “Miris poljskog cveća”

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia