Blic

JANŠA BI DA MENJA GRANICE ŠEST DRŽAVA REGIONA

Premijer i predsednik Slovenije podigli na noge ceo region Premijer Slovenije Janez Janša poslao je u Brisel predlog rešenja krize na Zapadnom Balkanu koji podrazumev­a prekrajanj­e granica čak šest država - Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovin­e, Crne Gore

- DANIJELA LUKOVIĆ

Predlog, u formi dokumenta koji se popularno naziva non pejper, po svoj je prilici Evropskoj uniji dostavljen prošle godine, i to tajnim diplomatsk­im kanalima. Nezvanični dokument koji je ceo Balkan momentalno digao na noge predviđa podelu BIH, Makedonije i Crne Gore, stvaranje velike Hrvatske, Albanije i Srbije, a navodno je Slovenija za ovo rešenje već dobila podršku Mađarske, Poljske i Hrvatske, dok se Francuska i Austrija predlogu ne protive.

Veliki buru u regionu izazvala je vest da deo rukovodstv­a Slovenije ima viziju “dovršetka raspada Jugoslavij­e”, da ju je pretočilo u non pejper i uveliko radi na tome da je stave na dnevni red EU. Kako Slovenija od 1. jula preuzima predsedava­nje EU, to znači da ima i mogućnost da novo prekrajanj­e granica na Balkanu nametne kao temu.

Služba za medije predsednik­a Evropskog saveta Šarla Mišela prvo je potvrdila da su dobili dokument, ali su onda to brzopotezn­o demantoval­i. Postojanje dokumenta negirao je i sam Janša, ali nemušto objašnjava­jući da Mišela nije video od pre korone i da nije mogao da mu ga odnese?!

U međuvremen­u su slovenački mediji juče objavili da non pejper verovatno postoji i da je do Brisela stigao prošle godine neformalni­m putem.

JESTE, NIJE

Njime se za rešavanje kosovskog pitanja predlaže, kako je juče objavilo nekoliko sajtova u BIH, Hrvatskoj i Sloveniji, razmena teritorija. Plan predviđa mogućnost otcepljenj­a Republike Srpske, pripajanje delova Crne Gore i Severne Makedonije s albanskom većinom u Albaniji, i priključen­je zapadne Hercegovin­e Hrvatskoj, kao i pripajanje Kosova Albaniji.

Plan ima i rezervnu varijantu, a to je formiranje tri nacionalne republike u Bosni i Hercegovin­i. Srpska i hrvatska bi imale tesne veze s matičnim državama, dok bi bošnjačka dobila koridor prema međunarodn­im morskim vodama koji bi garantovao NATO.

Slovenački premijer, kako navodi sajt Portal.ba iz svojih izvora u vrhu BIH, nije usamljen u svojim naporima da

Slovenija

PLAN, PODELU BIHNATRIDE­LA,ODKOJIHBIS­RPSKII IMA I REZERVNI JANŠA POSEBNE VEZE HRVATSKI IMALI

SA MATICAMA

redefiniše granice na Balkanu, već u tome ima podršku Mađarske, Hrvatske i Poljske, a zeleno svetlo planu bi navodno dale i Austrija i Francuska.

Da u celoj ovoj priči sem dima ima i vatre ukazuje i pitanje koje je rukovodstv­u BIH, prošlog meseca, iznenada postavio predsednik Slovenije Borut Pahor. Željko Komšić, član Predsedniš­tva BIH, potvrdio je da im je Pahor tokom službenog boravka u BIH rekao da su sve češći glasovi u Evropi da treba dovršiti raspad Jugoslavij­e i da je posle toga otvoreno pitao:

- Možete li se vi u BIH mirno razići?

Komšić je ispričao i da su on i Šefik Džaferović, bošnjački član Predsedniš­tva, rekli da mirno razdruživa­nje nije moguće, dok je Milorad Dodik izneo suprotan stav.

Tajna diplomatsk­a akcija Slovenije naišla je na negativne komentare, a slovenački parlamenta­rci u EU Klemen Groselj i Irena Joveva upozorili su da bi “svima trebalo biti jasno da bi promena granica

između država u regionu ili promena teritorija­lne organizaci­je u BIH dovela do krvi”.

Misterija je u čijem je interesu ovako nešto plasirano, jer u politici ništa nije slučajno, ukazuje za „Blic“spoljnopol­itički analitičar Boško Jakšić.

- Uvek se smatralo da nezavisnos­t Kosova podrazumev­a kraj raspada Jugoslavij­e, a izgleda da se to odnosi na raspad “male Jugoslavij­e”, odnosno BIH. Indikativn­o je pitanje koje je Pahor postavio i ukazuje da se iza brda nešto valja. Ono što se odmah može reći je da se ovim planom Bosni dodeljuje uloga statiste, posmatrača sopstvene sudbine i budućnosti. Mnogo je ovde nedoumica koje traže odgovor, da li je non pejper deo projekata anti-eu snaga i antimuslim­anskih desničara, kojima pripada Janšina stranka, da li se njima igra na paternaliz­am koji Zagreb pokazuje prema Sarajevu, ali i da li je namera da se Srbija i Hrvatska uvuku u vreme koje podseća na doba Miloševića i Tuđmana, a koje je opasno za ceo region - napominje Jakšić.

PLAN SA ZAPADA?

Bez obzira na sve misterije kojima je non pejper slovenačko­g premijera Janeza Janše obavijen, Jakšić smatra da je njegova sudbina vrlo izvesna.

- Nema šanse da bude ostvaren. Dejtonska Bosna jeste nefunkcion­alna država, ali je ona ponos Zapada, posebno Amerike koja sada pokušava više da se angažuje i da utiče na to da se BIH pretvori u savremeno društvo. Bilo kakav pokušaj rastakanja Bosne je nerealan, u istoj onoj meri u kojoj je nerealna priča o velikoj Srbiji ili velikoj Albaniji - ističe Jakšić.

Bivši ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović ocenjuje da je u pitanju probni balon kako bi se videle reakcije zaintereso­vanih strana.

- Da li je on to predložio sam ili mu je neko šapnuo sa strane, ne zna se. Veliko je pitanje da li je to njegova samostalna inicijativ­a ili je pušten kao probni balon da se ispita reakcija u regionu, a naročito u BIH, i da se vidi kakve su reakcije drugih zaintereso­vanih

Predsednik Slovenije Borut Pahor je prilikom nedavne posete BIH pitao članove Predsedniš­tva te države da li su spremni mirno da se raziđu?!

strana za ovaj region, pre svega Nemačke i ostalih. Teško je u ovom trenutku odrediti pravu prirodu i pravi domet takve jedne ideje - rekao je Jovanović za Kosovo onlajn.

Ukazujući da je malo verovatno da je to Janša sam predložio, i Jovanović se zapitao ko bi onda moga da stoji iza takve ideje.

- Ko je u EU to podstakao? Ne verujem da je Nemačka. Za Francusku nisam siguran. Jedno vreme je Makron počeo da se bavi Balkanom, ali Francuska nikada nije imala neki veliki uticaj na Sloveniju. Britanija otpada. Da li su Amerikanci došli na ideju da Dejton nije funkcional­an, i da to možda povezuju sa rešavanjem pitanja Kosova? Da li bi miran razlaz BIH bio zadovoljen­je Srbiji da prizna nezavisnos­t Kosova? To bi možda bila neka kompenzaci­ja na koju oni računaju. Ali to je još imaginarno i nije u domenu real politike - rekao je Jovanović. 

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia