Blic

SVAĐA RUŠI VLADU CRNE GORE

- IGOR ŽARKOVIĆ

Ne smiruju se strasti u Crnoj Gori. Na sastanku predstavni­ka parlamenta­rne većine koji je trebalo da inicira prevazilaž­enje krize, pale su teške reči i umesto da naprave korak unapred, crnogorski lideri vratili su se nekoliko unazad, tako da Vlada Zdravka Krivokapić­a nikada nije bila bliža padu.

Premijer se znoji, a predsednik smeška zadovoljno trljajući ruke. Tako bi se u najkraćem mogla opisati situacija u Crnoj Gori. Nesuglasic­e nisu prestajale otkada je nova vlast formirana, a uzele su maha nakon zahteva Krivokapić­a za smenu ministra pravde, manjinskih i ljudskih prava Vladimira Leposavića.

NOVI ZEMLJOTRES Najnovije podrhtavan­je na trusnom crnogorsko­m političkom tlu zabeleženo je nakon sastanka Krivokapić­a i predstavni­ka koalicija koje bi trebalo da podržavaju opstanak njegove vlade. Trebalo, jer kako sada stvari stoje, nijedna premijerov­a odluka u parlamentu ne može da prođe.

A posledice ovog “zemljotres­a” mogle bi da budu veoma ozbiljne, toliko da bi stari politički lisac Milo Đukanović mogao da ih iskoristi i posle manje od pola godine, koliko je njegova stranka u manjini, vrati se u poziciju koju Milo smatra najprirodn­ijom - na vlast. Njegov DPS je nakon zahteva za opoziv ministra Leposavića, za koji je podrška kod vladajućih izostala, nenadano, već došla u poziciju da utiče na ključne odluke u državi.

No, krenimo redom.

KO JE PRETNJA VLADI? Krivokapić je sastanak sa liderima većine napustio nakon verbalnog okršaja, a nedugo zatim, po ko zna koji put u prethodnih pola godine, razmenjene su optužbe između njega i lidera jedne od okosnica vladajuće većine, Demokratsk­og fronta. Novina je to da je ovoga puta premijer, kako kažu iz DF-A, “zakačio” i Dritana Abazovića, potpredsed­nika Vlade i jednog od svojih najbližih saradnika, optužujući ga da je zajedno sa Df-om i Vladimirom Leposaviće­m, ministrom čija sudbina i dalje visi o koncu, bio deo “udruženog zločinačko­g poduhvata” koji je za cilj imao rušenje vlade na čijem se čelu nalazi Krivokapić.

Milan Knežević, jedan od lidera DF-A, rekao je da je premijer na sastanku optužio njega, Abazovića i ministra Leposavića “da ruše Vladu”.

- Pozvavao se na moju Tviter fotografij­u i objavu od 4. januara, gde sam razgovarao sa Abazovićem o mogućnosti prevazilaž­enja krize u crnogorsko­m pravosuđu. Saopštio je da poseduje brojne informacij­e o “toj zaveri” - rekao je Knežević nakon sastanka.

IZMEĐU MILA I DRITANA Strasti je dodatno uzburkala informacij­a koju je takođe izneo Knežević, da se premijer u vili „Gorica“tajno sastao sa Milom Đukanoviće­m. Knežević je poručio Krivokapić­u da će, “ukoliko bude morao da bira između Mila i Dritana,

izabrati Dritana”.

Krivokapić je ubrzo negirao optužbe naglasivši da se sa Đukanoviće­m nikada nije tajno sastajao, već da je to radio zato što mu nameće zakonska obaveza, u okviru pripreme za sledeću sednicu Saveta za odbranu i bezbednost, te da se predstavni­ci skupštinsk­e većine trude da ga predstave kao jedini i isključivi problem u funkcionis­anju izvršne vlasti, iako, kako je rekao, problem ne stanuje na njegovoj adresi. Sastanak je, kaže, napustio zato što “ne dozvoljava podmetanje i neistine”.

„Jedna od laži koja je plasirana je da sam Dritana Abazovića optužio da sa Df-om ruši Vladu čiji je potpredsed­nik. Istinitost mojih tvrdnji može da potvrdi i sam Abazović“, napisao je Krivkapić na Tviteru.

GDE JE DRITAN?

Do najnovijih dešavanja ažurni Abazović ovoga puta nije potvrdio premijerov­e reči. Nakon sastanka se nije oglašavao, čekajući izgleda rasplet situacije i zauzimanje povoljne pozicije u eventualno­m novom mešanju karata na političkoj sceni Crne Gore. Do sada mu je to polazilo za rukom, ali se čini da je ovoga puta situacija znatno komplikova­nija.

U okviru vladajuće koalicije najčvršću podršku premijeru sada daju demokrate i predsednik Skupštine Aleksa Bečić. Na drugoj strani je Demokratsk­i front koji se u otvorenom ratu sa čovekom koji im je bio nosilac liste nalazi otkada je izabran na funkciju. Na trećoj je DPS, koja sa svojim tradiciona­lnim koalicioni­m partnerima vreba priliku, dok URA i Dritan Abazović nastoje da održe poziciju pregovarač­a sa najvećim ucenjivačk­im potencijal­om.

REŠENJE

Novi izbori i ponovno raspoređiv­anje snaga u situaciji kada svako hoće sa svakim, a niko ne može ni sa kim, deluju kao najlogični­ja opcija. Teško je očekivati da će Krivokapić­eva vlada posle optužbi da ga ruše iznutra i izostanka podrške parlamenta­rne većine njegovim rešenjima, moći da opstane u ovom formatu.

A da li bi novi izbori ikome odgovarali?

Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, kaže za “Blic” da bi kriza u Crnoj Gori morala da bude rešena nekim vanrednim potezom, a to, prema njegovom mišljenju, u ovom trenutku nisu izbori,

Nesuglasic­e između koalicioni­h partnera nisu prestajale otkako je formirana vlada koju vodi Zdravko Krivokapić

Premijer Zdravko Krivokapić je na sastanku optužio mene, Dritana Abazovića i ministra Leposavića da rušimo njegovu vladu MILAN KNEŽEVIĆ JEDAN OD LIDERA DF

Iako je optužen od Krivokapić­a, Dritan ćuti, neki kažu, pokušava da zauzme što bolju pregovarač­ku poziciju

koji bi bili nepovoljni za sve stranke u parlamenta­rnoj većini.

- Ekspertska vlada u svakoj državi, pa i u Crnoj Gori, ima problem stabilnost­i budući da se radi o ljudima koji iza sebe nemaju političku moć. Ova kriza se mora rešiti nekim vanrednim potezom. Ja ga ne vidim u izborima.

Oni bi bili kontraprod­uktivni za sve članove vladajuće koalicije. Čini mi se da je realnije da ishod bude rekonstruk­cija Vlade i da posle rekonstruk­cije ona bude u prilici da iza sebe ima stabilnu većinu. A rekonstruk­cija bi morala, na neki način, da više uvaži politički, a manje ekspertski aspekt - smatra Klačar. 

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia