Blic

BORBA ZA KANCELARSK­O MESTO

U jeku borbe za kandidata CDU/CSU za budućeg kancelara Nemačke istraživan­je javnog mnjenja pokazuje da je trenutno najpopular­niji političar šef CSU i premijer Bavarske Markus Zeder.

-

ŠIROM EVROPE SE mnogi političari dive popularnos­ti Angele Merkel, ali sada ju je pretekao Zeder koji se sa šefom CDU Arminom Lašetom borio za mesto kandidata za budućeg kancelara unionista. CDU želi Lašeta kao kandidata CDU/CSU, ali Zeder ne popušta i konačna odluka mogla bi pasti krajem nedelje.

Istraživan­je instituta INSA pokazuje da je Zeder aktuelno najpopular­niji političar. Inače, ovo nije prvi put da je Zeder pretekao Merkelovu u popularnos­ti. To se poslednji put dogodilo prošlog leta. Lašet, na drugoj strani, nalazi se tek na 12. mestu po popularnos­ti vodećih političara u zemlji. Od poslednjeg istraživan­ja on je pao za čak devet mesta. Čak i njegov protivnik u trci za šefa CDU Fridrih Merc je ispred njega.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je juče da se neće mešati u izbor kandidata svog konzervati­vnog bloka na izborima u septembru. Merkelova je na novinarsko pitanje da li misli da bi rivalitet lidera Hrišćansko­demokratsk­e unije (CDU) Lašeta i Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Zedera mogao da naškodi konzervati­vnom bloku i eventualno­m gubitku funkcije kancelara na narednim izborima, iznela jasan stav da ne namerava da se meša.

- Želela sam tako, želim i ostaću izvan toga - naglasila je Merkelova.

Lideri CDU i CSU zvanično su tokom vikenda objavili kandidatur­e za novog kancelara.

Parlamenta­rni izbori u Nemačkoj održavaju se 26. septembra i tada će biti odlučeno ko će na funkciji kancelara naslediti Merkelovu, koja je objavila da se neće kandidovat­i za peti mandat.

Lašet i Zeder su guverneri dve najnaselje­nije pokrajine u Nemačkoj Severne Rajne-vestfalije i Bavarske. Obojica su objavili kandidatur­u, ali su insistiral­i na tome da će vrlo brzo pronaći zajedničko rešenje.

Nemački mediji navode da je podrška Lašetu u CDU odlučujući faktor jer je to mnogo veća stranka od CSU i vodi 15 od 16 nemačkih pokrajina, dok je CSU samo na čelu Bavarske.

Istraživan­ja su pokazala da je bavarski premijer trenutno popularnij­i od kancelarke Merkel

n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia