Blic

Treća doza vakcine po novom protokolu

-

“Određeni deo vakcinisan­ih nije razvio efikasan imunitet protiv virusa korona i zato će biti izrađen protokol po kojem će se njima ili davati treća doza cepiva ili će možda biti primenjena neka nova vakcina”, rekla je virusolog prof. Tanja Jovanović, prodekan za nastavu Medicinsko­g fakulteta i članica Kriznog štaba, gostujući na Radio Beogradu.

- VAKCINE SE rade na različitim platformam­a, biće možda potrebno promeniti antigen koji se daje u vakcini, da bolje podstakne imunski odgovor. Treća doza bi trebalo da prati mutiranje virusa, eventualne varijante za koje vakcina ne bi bila dovoljno efikasna. Kao što imamo sezonsku epidemiju gripa, tako bismo napravili sezonsku vakcinu koja bi nas štitila od novih varijanti virusa korona u populaciji - objasnila je prof. Jovanović.

Kako je dodala, treća doza se ne bi davala samo zbog toga što neko nije razvio kvalitetan imuni odgovor posle vakcinacij­e, već i zbog novih varijanti virusa.

Nedavno je počela izrada Nacionalne studije o efikasnost­i imunizacij­e protiv kovida tokom koje će biti utvrđen učinak različitih vakcina, njihova efikasnost, vrste imuniteta, dužina trajanja imuniteta i odnos prema novim sojevima.

- Neće se analizirat­i rezultati ljudi koji su se samostalno testirali, već će biti pozivane osobe koje budu zaintereso­vane. Ispitivaće se ne samo količina antitela, već i ćelijski imuni odgovor - objasnila je prof. Jovanović.

Po njenim rečima, na početku je važno da “osoba ima dovoljan broj antitela, ali ne bilo kojih, već neutrališu­ća antitela”.

- Ako virus prođe prvu barijeru sa antitelima, onda ga neutrališe ćelijski imunitet. Određeni deo populacije ni posle mesec dana od druge doze vakcine nije razvio efikasan imunitet, uglavnom je reč o starijim ljudima. Oni su rezistentn­i na vakcinu.

n

 ??  ?? u toku izrada nacionalne studije o efikasnost­i vakcina
u toku izrada nacionalne studije o efikasnost­i vakcina

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia