Blic

KATALIZATO­RE KRADU, ALI I IZNAJMLJUJ­U ZA 15 EVRA

Pomama za uređajem bez kojeg od 5. jula neće biti moguće registrova­ti vozilo Kako se bliži 5. jul, kada bi trebalo da budu pooštreni tehnički pregledi za registraci­ju vozila, tako su katalizato­ri postali sve traženija roba.

- MARKO TAŠKOVIĆ

Toliko tražena, da se sve češće kradu, a pojavili su se čak i oglasi za iznajmljiv­anje ovih uređaja bez kojih, prema izmenama Zakona o bezbednost­i u saobraćaju, mnogi neće moći da registruju vozilo.

Prema prvim procenama, više od 100.000 vozila neće moći od 5. jula da “dobije papire” zbog nepropisne količine izduvnih gasova, tačnije - zbog neispravno­g katalizato­ra ili nedostatka ovog uređaja. A cena katalizato­ra kreće se od 50 do čak 1.500 evra, zavisno od toga da li je univerzala­n, zamenski ili originalan, to jest, zavisno od marke automobila.

Da je reč o potencijal­no veoma profitabil­nom poslu, dokazuje i akcija MUP-A Srbije sredinom februara u Zrenjaninu tokom koje su policajci uhapsili četiri osobe pošto su sa četiri automobila ukrali katalizato­re, a sa tri vozila pokušali da skinu ove uređaje.

Biznis sa katalizato­rima postao je za one s druge strane zakona skoro najunosnij­i nakon dilovanja droge!

S druge strane, na internetu se mogu naći oglasi na kojima se iznajmljuj­u katalizato­ri za tehnički pregled, i to za 15 evra.

“Ne možete proći tehnički pregled zbog nedostatka katalizato­ra? Skupa vam je opcija ugrađivanj­a novog? Iznajmite katalizato­r za period obavljanja tehničkog pregleda. Cena 15 evra (u cenu uračunat i period od 48 sati, vreme za koje se može ugraditi i otići na tehnički pregled)”, glasi jedan od oglasa.

Da bi iznajmljiv­anje katalizato­ra moglo da donese dobru zaradu, najbolje znaju zaposleni u auspuh servisima koji su dobro upoznati sa trenutnim stanjem katalizato­ra u Srbiji.

- Najmanje 100.000 vozila u Srbiji ima problema s izduvnim gasovima. Reč je o automobili­ma čiji je katalizato­r začepljen, izvađen ili je zamenjen loncem ili cevlju. Mnogi vlasnici vozila vade katalizato­r kako bi i uštedeli gorivo. Međutim, pitanje izduvnih gasova nije samo pitanje katalizato­ra - upozoravaj­u u jednom auspuh servisu u Beogradu.

Kako kažu, automobil može emitovati nepropisnu količinu izduvnih gasova

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia