Blic

UGOVOR O POKLONU

- A. Latas

Advokat Dragan Šukić iz Novog Sada kaže nam da građani obično na svoje naslednike prebacuju nekretnine ugovorom o poklonu. To mogu biti pokretne i nepokretne, te potrošne i nepotrošne stvari. Srodnici poklonodav­ca, kao što su deca ili supružnik, obično se oslobađaju tereta oporezivan­ja.

- U ovim ugovorima postoje određene olakšice

troškove i zaposlene ako ih imamo - rekao je za „Blic“Srbislav Cvejić, predsednik Javnobelež­ničke komore Srbije.

Kako dodaje, moraju da budu i osigurani za slučaj štete. Ako vrednost zaostavšti­ne prelazi 10 miliona dinara, nagrada za notara iznosi maksimalni­h 72.000 dinara ukoliko ima do troje naslednika, a ako ih je više, nagrada se uvećava za 1.800 dinara po nasledniku.

- Mi smo dužni da naplaćujem­o po tarifama koje je izdalo resorno ministarst­vo. Pretrpani smo administra­cijom i papirologi­jom, koja i za jednu i za drugu stranu kada je u pitanju porez. Porez na poklon nepokretno­sti plaća se u iznosu od 2,5 odsto od vrednosti nepokretno­sti. Ali deca i supružnici koji su naslednici prvog reda ne plaćaju taj porez, kao ni roditelji, braća i sestre, koji su naslednici drugog reda ako su živeli zajedno najmanje godinu dana, inače plaćaju porez od 1,5 odsto vrednosti - rekao je Šukić.

se ne primeti kad stranka dođe kod nas i sve završi na jednom mestu. Pristupamo katastru, šaljemo poreskoj upravi izjašnjenj­a i radimo mnoge poslove koje bi ljudi morali sami da urade. Mi smo

jedina profesija, ne samo u Srbiji nego u celom svetu, koja plaća toliki porez. Zato ne možemo da popunimo mrežu od potrebnih 370 javnih beležnika - nastavio je Cvejić. 

 ??  ?? u srbiji postoje beležničke kancelarij­e
u srbiji postoje beležničke kancelarij­e

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia