Blic

OD DRŽAVE 750 EVRA ZA ZAMENU PROZORA

Problem energetski neefikasni­h stambenih objekata u Srbiji država planira da reši tako što će sa 50 odsto sufinansir­ati zamenu stolarije u domaćinstv­ima.

- SUZANA LAKIĆ

Kako je najavila potpredsed­nica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, u junu će početi da radi Uprava za enegetsku efikasnost koja bi već do kraja leta trebalo da realizuje prve javne pozive za pomoć građanima prilikom zamene stolarije, kako bi se domovi učinili energetski efikasnim.

- Hoćemo da probamo da prve javne pozive završimo do kraja leta, to znači da na jesen već jedan deo ljudi može da krene u taj posao, a da do Nove godine možemo da kažemo da je pokrenuto bar 10 odsto domaćinsta­va da menjaju stolariju - rekla je ministarka gostujući u Uranku na TV K1.

Trošimo četiri puta više toplotne i električne energije po stanu u odnosu na EU samo zato jer nemamo dobro izolovane prozore ili vrata

NOVAC IZ BUDŽETA I INOSTRANST­VA Ministarka ističe da ima dovoljno novca u budžetu, ali da će se koristiti i sredstva međunarodn­ih finansijsk­ih institucij­a.

Kako je dodala, “javni pozivi biće organizova­ni preko lokalnih samouprava, a procenu troškova zamene stolarije vršiće državne komisije, ali i komisije lokalnih samouprava”.

- U Srbiji ima oko tri miliona domaćinsta­va na koje se to odnosi, ali će se stolarija menjati i na javnim objektima - dodala je ministarka Mihajlović.

PRIMER STANA OD 60 KVADRATA

Kako je “Blic” nedavno pisao, za stan od 60 kvadrata, za zamenu stolarije potrebno je oko 1.500 evra, 25 procenata bi došlo iz Uprave za energetsku efikasnost bespovratn­o, 25 procenata bi trebalo da dođe iz jedinice lokalne samouprave, a 50 procenata (750 evra) plaćali bi sami građani.

Država će napraviti i posebne programe za socijalno ugroženo stanovništ­vo kako bi i ono moglo da zameni stolariju.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia