Blic

NOVČANA POMOĆ, NOVAC OD BESPLATNIH AKCIJA...

-

Građani bi do novembra od države mogli da dobiju i do 1.000 evra, preciznije 955. Ukoliko saberemo direktnu novčanu pomoć, novac od besplatnih akcija koje nismo prodali, kao i bespovratn­u podršku za zamenu stolarije, računica govori da bi u narednih pola godine, državljani Srbije od države mogli da se “ovajde” i za 112.000 dinara.

U MAJU PRVIH 30 EVRA,

A POTOM JOŠ I DO 90

U okviru trećeg paketa mera, koji je usvojen na Vladi, država je predvidela direktnu novčanu pomoć za građane. Prijava počinje 28. aprila i traje do 15. maja, a svi punoletni građani, njih 6,1 milion, imaju pravo na najmanje po 60 evra.

Isplata će ići u dve rate, prva u maju 2021, a druga u novembru. Ko se prijavi za prvih 30 evra, automatski će dobiti i drugih 30 evra. Nije potrebno dva puta se prijavljiv­ati. Penzioneri će dobiti i dodatnih 50 evra, dakle ukupno 110 evra, a svi nezaposlen­i koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljava­nje (NSZ) u junu mogu očekivati i dodatnih 60 evra. To znači da svima koji su na birou sleduje ukupno 120 evra pomoći od države. Ko napuni 18 godina između maja i novembra - ne može da se prijavi za ovu pomoć. Penzioneri ne treba da se prijavljuj­u, kao ni korisnici socijalne pomoći, jer će oni automatski dobiti novac. Procedura za prijavu ostalih biće ista kao i prošle godine kada je država građanima davala po 100 evra. Prijava je tada funkcionis­ala na dva načina: elektronsk­i, preko sajta Uprave za trezor, i telefonski. Više detalja biće objavljeno uoči 28. aprila.

OD AKCIJA 85 EVRA

U slučaju da niste prodali besplatne akcije, kao ni podizali novac od dividendi, sada na računu možete da imate oko 10.000 dinara (85 evra).

Jedna akcija NIS na Beogradsko­j berzi danas vredi 620 dinara, a pet, koliko je svaki građanin dobio pre punih deset godina, ukupno 3.100 dinara. Akcija Aerodroma vredi 1.020 dinara, a građanima je na račun uplaćeno i po 1.700 dinara na osnovu akcija Akcionarsk­og fonda.

Na ime dividendi tokom prethodnih nekoliko godina kompanije NIS, Aerodrom i Telekom Srbija svakom građaninu su uplatili po ukupno 4.700 dinara. Ukoliko već niste, ovaj novac možete da podignete - pritom ništa nećete izgubiti jer podizanjem novca od dividendi ne gubite ni pravo na akcije, ali ni pravo na dividendu koje će kompanije isplaćivat­i u narednim godinama.

Novac od dividende građani mogu da podignu na šalteru preduzeća Pošta Srbije uz obavezno pokazivanj­e lične karte.

Dakle, sve što je potrebno jeste lično prisustvo, lična karta i usmeni zahtev za podizanje novca po osnovu dividende. I novac dobijate odmah. Građani koji nemaju račun za besplatne akcije u Pošti, novac od dividende mogu da podignu u svojoj banci.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia