Blic

Registar pedofila

- pomoćnik urednika BOJANA BOGOSAV

Uutorak je kao bomba odjeknula vest da je čuvar jednog tržnog centra na Zvezdari odvukao devojčicu od 12 godina u toalet tržnog centra i pokušao da je siluje.

Javnost, roditelji, ali i svi drugi, uplašili su se, zgrozili, a institucij­e su poručile da je osumnjičen­i čuvar tržnog centra priveden i da će biti procesuira­n. Ali, da li je ovaj njihov odgovor dovoljan?

Nije! Nije dovoljan jer je Srbija pre mnogo godina objavila rat pedofilima.

Policija je hapsila i hapsi, a sud sudio svima onima koji našu decu koriste za iskorišćav­anje bolesnih nagona.

Međutim, presuda nije dovoljna. Nije, jer svako od tih pedofila po zakonu koji je donet pre osam godina, koji je u javnosti poznat kao Marijin zakon (po devojčici Mariji Jovanović koju je ubio komšija Mladen Ogulinac) treba da se nađe u javnom registru pedofila.

U registru koji svaka institucij­a koja u svojoj delatnosti ima rad sa decom može da traži kako bi znala da li je eventualni zaposleni osuđivan za pedofiliju. Međutim, ovaj zakon ostao je mrtvo slovo na papiru, jer tek mali broj osuđivanih pedofila nalazi se u ovom registru. Zašto? Odgovor je prilično jednostava­n. Sudovi koji donose presudu treba da Upravi za izvršenje krivičnih sankcija pošalju podatke osuđivanog pedofila, koje bi potom Uprava unela u svoj sistem. Samim tim, svako ko bi zapošljava­o ljude mogao bi da proveri da li je neko koga hoće da zaposle pedofil, da li je osuđivan zbog bilo kog krivičnog dela protiv polnih sloboda prema deci i maloletnic­ima. Međutim, jako mali broj sudova i sudija to radi.

Zakoni, krivične sankcije, ali registar pedofila, pored toga što imaju za cilj da kazne učinioce krivičnih dela, treba da deluju preventivn­o. Da poruče da niko ko čini zlo neće biti zaštićen.

Kada bi primenjiva­li zakon koji je donet 2013. godine sigurno je da bi se jako malo pedofila osmelilo da napadne dete. Jer znao bi da će ceo život biti obeležen!

Sankcije, ali i registar pedofila, pored toga što imaju za cilj da kazne učinioce krivičnih dela, treba da deluju preventivn­o

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia