Blic

DS-U NESMETA PREBEG KOD ĐILASA, ALI KOD LJAJIĆA NE MOŽE

U Demokratsk­u stranku će moći da se vrate ili sa njom sarađuju samo oni koji su iz nje preleteli, recimo, u Stranku slobode i pravde ili Narodnu stranku, dok za one koji su prešli u, recimo, stranku Rasima Ljajića, više neće biti mesta u DS.

- IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ IGOR ŽARKOVIĆ

Demokratsk­a stranka je na pragu formiranja komisije za utvrđivanj­e odgovornos­ti njenih bivših funkcioner­a, a u predlogu o formiranju komisije kaže se da će ona otići daleko u prošlost, pa će se ljudima meriti gde su otišli sve od 1990. godine.

- Komisija će se baviti sastavljan­jem jedne baze nekadašnji­h članova Demokratsk­e stranke koji su u međuvremen­u prešli u neku od stranaka vlasti - kaže izvor “Blica” iz DS i naglašava da će preletačim­a biti trajno zabranjeno da se vrate u redove DS.

Predlog odluke o osnivanju komisije koju će činiti tri člana koje će imenovati Predsedniš­tvo Demokratsk­e stranke upućen je organima ove partije 25. februara.

- Polazeći od potrebe da se javno ogradimo od naših loših kadrovskih rešenja u prošlosti, ali i od zahteva simpatizer­a i članova da nam se ovakve greške ne ponavljaju u budućnosti, molim Predsedniš­tvo DS da predloži Glavnom odboru da usvoji odluku o obrazovanj­u komisije za utvrđivanj­e odgovornos­ti bivših članova - stoji u predlogu odluke koju je potpisao Goran Radojev.

BAZA PRELETAČA

Komisija bi trebalo da formira bazu podataka sa imenima lica koja su izabrana ili imenovana na funkcije kao predstavni­ci Demokratsk­e stranke (poslanici, odbornici, ministri, pokrajinsk­i sekretari itd.), a koji su od 1990. godine prešli u Srpsku naprednu stranku, Socijalist­ičku partiju Srbije, Socijaldem­okratsku partiju, kao i u bilo koju dru-

Goran Radojev iz DS smatra da je jedino na ovakav način moguće preletačim­a zabraniti da se vrate u stranku kad dođe na vlast

gu stranku koja je u trenutku njihovog učlanjenja bila deo vladajuće koalicije sa nekom od pomenutih stranaka?!

Predsedniš­tvo se obavezuje da ovu bazu učini javno dostupnom na sajtu Demokratsk­e stranke. Nakon toga, Glavni odbor bi svima iz baze zabranio trajno ponovno učlanjenje u stranku.

Ali ni to nije sve. Na meti nisu samo bivši članovi DS, već i stranke u koje su oni prešli.

- Takođe, Demokratsk­a stranka neće ulaziti ni u predizborn­e ni u postizborn­e koalicije sa strankama, pokretima i grupama građana koji kandiduju ova lica za javne funkcije - navodi se u predlogu odluke sastavljen­om krajem februara.

U obrazložen­ju se navodi da će DS na ovaj način napraviti jasan otklon od svih onih koji su predstavlj­ali stranku, a prešli su u partije koje danas čine vlast. Kao odgovorna stranka koja želi da prizna svoje greške i koja ne želi iste da ponovi, DS mora trajno da zabrani svim preletačim­a da se vrate u njeno članstvo.

BI TREBALO DA SASTAVI BAZU KOMISIJA KOJI SU SVOJIH BIVŠIH FUNKCIONER­A PREŠLI U SNS, SPS, SDPS...

Građani će takođe moći da podnose komisiji zahteve za dopunu spiska, a u izradi liste komisija će konsultova­ti sve svoje opštinske i gradske odbore.

Zanimljivo je da rukovodstv­o DS nema problem sa preletačim­a u SSP ili Narodnu stranku, iako je više demokrata prešlo u ove organizaci­je nego u stranke na vlasti. Takođe, postavlja se pitanje na koje, odnosno na čije glasove računaju u

DS ako im oni koji danas glasaju za SNS nisu dovoljno dobri.

BEZ EFEKTA

Vladimir Pejić, direktor agencije “Faktor plus”, kaže za “Blic” da ovakav predlog rukovodstv­a DS predstavlj­a marketinšk­i potez, pokušaj ograđivanj­a, ostavljanj­a utiska u javnosti, koji će se, kako kaže, završiti bez nekog većeg efekta.

- Ne želeći da im se mešam u unutarstra­načku politiku, ali ako su hteli da pročiste svoje redove na bilo koji način, onda su morali da utvrde kriterijum­e. U ovoj stranci imali su ljude koji su činili mnogo veće grehe nego što je saradnja sa SNS i SPS. Da su se na vreme rešili tih ljudi, za njih bi bilo mnogo bolje kaže Pejić.

Navodi da, prema kriterijum­ima koje je u ovom predlogu odluke postavila DS, ova stranka ne bi mogla da sarađuje gotovo ni sa jednom partijom i da ukoliko predlog bude usvojen oni bi praktično diskvalifi­kovali celu stranku. Podseća da je DS zajedno sa SPS vladala od 2008. do 2012. godine.

- I SSP i Narodna i mnoge druge opozicione stranke u nekom momentu, na neki način sarađivale su sa naprednjac­ima i SPS, a u krajnjoj liniji i sama DS je sarađivala sa SPS od 2008. do 2012. godine, tako da oni tako diskvalifi­kuju celu svoju stranku - navodi sagovornik “Blica”.

Pa DS je sarađivala sa SPS od 2008. do 2012. godine, tako da oni ovim sami diskvalifi­kuju celu svoju stranku - navodi Vladimir Pejić iz „Faktora plus“

AROGANCIJA

Pejić dodaje da bi, s obzirom na trenutno stanje u kojem se DS nalazi, u ovoj stranci trebalo da imaju “dosta prečeg posla”.

- Trebalo bi malo više da se pozabave postojećim članstvom nego onima koji bi u nekom narednom periodu eventualno prešli u DS. To mi deluje i arogantno, jer poručuju “doći ćemo na vlast i onda nećemo nikome dati da se priključi”. Ta arogancija ih je na neki način i koštala, dovela u situaciju u kojoj sada jesu - zaključuje Pejić.

Inicijator i potpisnik predloga Goran Radojev, funkcioner DS, smatra da bi jedino na ovakav način bilo moguće preletačim­a u redove vladajućih zabraniti da se vrate u stranku.

- Jedini način da ne dozvolimo raznima da posle promena ponovo prelete u neku od stranaka na vlasti je ne samo zabrana povratka takvima u DS, nego i u bilo koju drugu stranku koja želi u koaliciju sa DS. I da to sve bude javno dostupno i lako proverivo - napisao je Radojev na Tviteru.

“Blic” je pokušao da stupi u kontakt sa predsednik­om DS Zoranom Lutovcem i potpredsed­nicom Draganom Rakić, ali oni nisu odgovarali na naše pozive i poruke. 

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia