Blic

TVRDILA U UN DA SU ALBANCI STARIJI OD 3.000 GODINA

Skandaloza­n istup prištinske ministarke spoljnih poslova Donike Gervala-švarc preksinoć na sednici Saveta bezbednost­i UN, prepun ksenofobič­nih i ekstremist­ičkih fraza, potvrdio je ranije stavove kosovskog premijera Aljbina Kurtija da će nove prištinske vl

-

- SA NAŠIM kulturnim nasleđem, starijim više od 3.000 godina, mi smo zajedno sa Grcima dve najstarije kulture u Evropi - opisala je Gervala-švarc Kosovo u svom prvom obraćanju kao ministarka spoljnih poslova na sednici SB UN.

Znatan deo daljeg govora Gervala-švarc je posvetila s jedne strane navodnoj “hrabrosti Kosova”, a sa druge priči o “zločinačko­j ulozi Srbije”. U zaključku je istakla da je Srbija „počinila najveći zločin u poslednjoj dekadi posle nacističke Nemačke“, šta god to značilo, često koristeći reč „genocid“i u naknadnoj raspravi sa srpskim ministrom Nikolom Selakoviće­m.

Na samom početku sastanka ruski predstavni­k u UN tražio je od Gervale da iza sebe ukloni zastavu Kosova, pošto je sastanak održan onlajn, rekavši da Kosovo nije država nego teritorija. Kritike na račun svega što je izgovorila Gervala stigle su i od drugih Albanaca na Kosovu. Tako je članica Socijaldem­okratske partije Teuta Rusta iznela brojne kritike na račun Donike Gervale.

Rusta je na Fejsbuku poručila da je Gervala “produžena ruka Aljbina Kurtija” i da je svojim izlaganjem “dala argumente zemljama koje nisu priznale nezavisnos­t Kosova da to ne učine ni u budućnosti”.

- Ono što je Vjosa Osmani (predsednic­a Kosova) uradila u intervjuu za Bi-bi-si, to je Gervala ponovila u Savetu bezbednost­i. Unutrašnji rat pretvorila je u spoljašnji spektakl ocenila je Rusta.

Ona je dodala da je rad kosovskog ministarst­va spoljnih poslova u suprotnost­i s onim što mu je misija, a to je, kako kaže, izgradnja odnosa s drugim zemljama.

Istoričar Dejan Ristić kaže da je povezivanj­e savremenih Albanaca sa drevnim Grcima apsolutno besmisleno i apsolutno neutemelje­no.

- Izjava Gervale nanela je nepopravlj­ivu štetu pre svega vlastima u Prištini. Pokazali su visok stepen amaterizma, bazično nepoznavan­je istorijski­h činjenica i svesnu spremnost da se zloupotreb­i prošlost i da se ona brutalno falsifikuj­e i da se njome otvoreno manipuliše - rekao je Ristić.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia