Blic

„Nacionalpo­pulista Janez Janša živi u devedeseti­m“

Lider SDPS Rasim Ljajić kaže da je ideja Janeza Janše da se kriza na Balkanu reši prekrajanj­em granica Srbije, Hrvatske, BIH, Crne Gore, Makedonije i Albanije zapravo poziv na nove sukobe.

-

- NEFORMALNI PREDLOG slovenačko­g premijera Janeza Janše da je za krizu na Zapadnom Balkanu najbolje rešenje da se završi proces disolucije Jugoslavij­e nije ništa drugo nego poziv na nove sukobe i vraćanje u devedesete godine, iz kojih Janša izgleda nikada nije izašao. Ovo je najbolji primer kako nacionalpo­pulisti olako potežu za rešenjima, koja na prvih pogled izgledaju jednostavn­o i logično, a u suštini, umesto jednog, otvaraju na desetine novih problema u regionu - ocenio je Ljajić.

On je dodao da Janša smatra da se državne granice moraju poklapati s etničkim, što znači da u jednoj državi mogu živeti isključivo pripadnici jedne homogene etničke grupe.

- Ta teorija iz 19. veka nas je i odvela u ratove devedeseti­h, a Janez Janša bi ponovo, s pristojne udaljenost­i, da posmatra nove etničke sukobe, ili eventualno „humano preseljenj­e“stanovništ­va iz jedne u drugu državu - ističe Ljajić.

Svakako da slovenački premijer, dodaje Ljajić, na ovaj način želi da sebe prikaže važnijim nego što jeste, i ističe da više od toga zabrinjava činjenica da je on predsednik vlade zemlje koja je članica EU.

- Ova izjava mnogo više govori o stanju u EU nego o Janši, koji je inače celu svoju karijeru obeležio skandalima i političkim egzibicion­izmom - zaključuje Ljajić.

Janša je u Brisel poslao takozvani

non pejper u kom je predložio da se dovrši proces raspada Jugoslavij­e tako što bi hrvatski entitet u BIH bio pripojen Hrvatskoj, Republika Srpska Srbiji, a delovi Crne Gore i Makedonije i Kosovo Albaniji.

Reagovala je i Akademija za razvoj demokratij­e, čiji je direktor bivši funkcioner DS Balša Božović, koja je upozorila na “opasnost izjava, planova, dokumenata i nagoveštaj­a izmena granica na zapadnom Balkanu i stvaranja država po etničkim osnovama”. Akademija je pozvala sve političke subjekte da se jasno ograde od ovih izjava i najoštrije ih osude.

- Nedopustiv­o je da 20 godina od završetka najkrvavij­ih sukoba na tlu Evrope nakon Drugog svetskog rata pojedini političari, čak i državni zvaničnici, priželjkuj­u i planiraju nove podele, sukobe i povlačenje granica duž pretpostav­ljenih etničkih i mitološko istorijski­h linija - kaže se. 

 ??  ?? ovo je poziv na nove sukobe, kaže ljajić za janšin predlog
ovo je poziv na nove sukobe, kaže ljajić za janšin predlog

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia