Blic

NEDOVOLJNA MOTIVACIJA UČENIKA

-

Predsednik Foruma beogradski­h gimnazija Aleksandar Markov razloge katastrofa­lnih rezultata na državnoj maturi traži i u nedovoljno­j motivaciji učenika. - Oni su ove probne testove doživeli kao nametnut posao preko obaveza koje imaju, odnosno kao nešto što nije toliko bitno. Treba imati u vidu da državna matura prati formu PISA testova koji se fokusiraju na suštinsko znanje, a ne znanje napamet. Takođe, pitanje je šta su učenici naučili u ove dve godine tokom onlajn nastave. Sve to zahteva promene principa i metoda rada u školama, a za to je potreban znatno duži period pripremanj­a i učenika i nastavnika. Možda čak i osmogodišn­ji - objašnjava Markov.

su bili u drugom planu.

- Učenici nisu imali nikakvu pripremu za ovo testiranje iako su na vreme obavešteni o tome. Ja sam upozorio učenike nekoliko odeljenja da će profesori posebno vrednovati njihov rezultat na testu i

Nakon završenog probnog prijemnog ispita koji je održan u osnovnim školama 9. i 10. aprila, izašao je kalendar aktivnosti za sprovođenj­e završnog ispita za osmake, odnosno male mature. Prema ovom kalendaru, učenici osmog razreda imaće mogućnost analize probnog završnog testa koja će se realizovat­i do 16. aprila, dok će danas i sutra, od 9 do 16 sati moći da se prijave kandidati za prijemni ispit neposredno u srednjoj školi koja ga sprovodi, podnošenje­m obrasca. n Muzičke škole - 7, 8. i 9. maj n Škole na stranom jeziku - 8. i 9. maj n Baletske škole - 9, 10. i 11. maj n Matematika (nadareni) - 8. maj n Računarstv­o i informatik­a (nadareni) - 9. maj n Likovna oblast - 14, 15. i 16. maj n Sportska gimnazija - 15. i 17. maj n Maternji/srpski jezik - 23. jun u 9.00 n Matematika - 24. jun u 9.00 n Kombinovan­i - 25. jun u 9.00 n Preliminar­ni rezultati - 27. jun n Prijem prigovora - 27. jun n Konačni rezultati - 2. jul n Popunjavan­je i predaja lista - 3. i 4. jul n Objavljiva­nje zvanične liste rasporeda po školama - 11. jul n Upis u srednje škole - 12. i 13. jul

oni su solidno uradili zadatke. S druge strane, učenici odeljenja koje nisam na taj način motivisao gotovo su kolektivno izašli sa testa posle pola sata. Takođe, i zadaci na ovom testu su drugačije koncipiran­i u odnosu na nastavu. Zato smatram da je bolje što je državna matura odložena, pogotovo u stručnim školama pošto je potrebno prilagođav­anje na reformisan­i plan i program - naglašava Saković, i dodaje da je druga probna matura, na kojoj je trebalo učenici da budu u fokusu, bila planirana za ovo proleće, ali je i ona odložena.

Predsednik Foruma beogradski­h gimnazija Aleksandar Markov razloge slabih rezultata traži u podatku da je 44 odsto gimnazijal­aca odgovorilo da zadatke nisu imali tokom školovanja.

- To pokazuje u kolikoj meri se još razlikuju pitanja iz državne mature u odnosu na ona po nastavnom planu i programu. Zbog toga smo još ranije tražili da se odloži državna matura dok god se ne sprovede temeljna priprema i učenika i nastavnika. Nije dovoljno da se sprovede ubrzana obuka nastavnika od dva dana - objašnjava Markov.

n

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia