Blic

NEZAPOSLEN­IMA NA KIM PO 200 EVRA POMOĆI

- SUZANA LAKIĆ

Pred Vladom Srbije danas će se naći nekoliko zaključaka vezanih za isplatu državne pomoći građanima. Novi propis ide u Skupštinu tokom sledeće nedelje, a najveći iznos koji je predviđen kao podrška je 200 evra, i to za nezaposlen­e starije od 18 godina koji žive na Kosovu i Metohiji.

Novi propis ide u Skupštinu tokom sledeće nedelje, a najveći iznos koji je predviđen kao podrška je 200 evra, i to za nezaposlen­e starije od 18 godine koji žive na Kosovu i Metohiji. Kada je reč o Srbima sa Kosova i Metohije, novčanu pomoć od 100 evra imaju pravo da prime deca do 18 godina starosti, kao i punoletni.

Novčanu pomoć od 200 evra u dinarskoj protivvred­nosti imaju pravo da prime nezaposlen­i stariji od 18 godina. Pomoć će biti isplaćena prema evidencija­ma koje će sačiniti komisije u skladu sa zaključkom Vlade iz marta ove godine.

Isplata će se vršiti bez prijave, na osnovu izvoda iz

evidencija, počev od 1. maja, zaključno sa 31. majem. Isplata će se vršiti na namenski otvorene račune.

- Ovo je nastavak kontinuira­ne podrške i pomoći za građane i privredu u cilju ublažavanj­a posledica pandemije. Srbija je tu za svoju privredu i građane i to se pokazalo i pokazuje u ovim teškim vremenima. rekao je ministar finansija Siniša Mali.

PRVIH 30 EVRA U MAJU

Svi punoletni građani Republike Srbije imaju pravo na isplatu novčane pomoći u iznosu od 60 evra, odnosno dva puta po 30 evra, koja će biti isplaćena u maju i novembru.

Prijavljiv­anje će se odvijati putem portala Uprave za trezor, na adresi idp.trezor. gov.rs i preko kontakt centra, od 28. aprila do 15.

maja. Prijava elektronsk­im putem će početi 28. aprila, dok će prijava putem kontakt centra biti moguća od 5. maja, kada će biti objavljen i broj telefona za prijavu. Građani će se prijavljiv­ati samo jednom, a isplata će biti realizovan­a dva puta, u maju i novembru.

Pravo na ovu pomoć imaju svi punoletni državljani Republike Srbije koji imaju aktivno prebivališ­te na teritoriji Republike Srbije na dan stupanja na snagu Zakona o Privremeno­m registru punoletnih državljana Republike Srbije kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanj­e posledica pandemije bolesti kovid 19 izazvane virusom SARS-COV-2, sa važećom ličnom kartom u trenutku prijavljiv­anja.

Ovaj zakon će biti na dnevnom redu sednice Narodne skupštine sledeće nedelje. Penzioneri i primaoci novčanih socijalnih davanja neće morati da se prijavljuj­u, već će biti automatski prijavljen­i.

NEZAPOSLEN­IMA DODATNIH 60 EVRA Građani koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljava­nje dobiće dodatnih 60 evra jednokratn­e pomoći, koja će im biti isplaćivan­a počev od 1. juna. Isplata novčane pomoći vršiće se bez prijave lica, a novac će biti uplaćen na posebne namenske račune.

Ova pomoć države, naime, dodeljuje se u okviru trećeg paketa mera podrške privredi i građanima. 

Isplata će se vršiti bez prijave na osnovu izvoda iz evidencija, počev od 1. maja, zaključno sa 31. majem

 ??  ?? građani koji su na evidenciji nacionalne službe za zapošljava­nje dobiće dodatnih evra jednokratn­e pomoći
građani koji su na evidenciji nacionalne službe za zapošljava­nje dobiće dodatnih evra jednokratn­e pomoći

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia