Blic

ILIĆ: TUŽILAC MOŽE DA REAGUJE

-

Istraživač­ku stanicu Petnica potresa skandal nakon ispovesti za list “Vreme” pet bivših polaznica da su od jednog od predavača, kojeg su označile kao S., doživele seksualno zlostavlja­nje. Uprava ISP je, uz javno izvinjenje devojkama koje su u vreme nasilja bile maloletne ili jedva punoletne, odlučila da se ne oglašava „dok govore žrtve nasilja“. Direktor ISP Nikola Božić se porukom obratio javnosti: “Vreme je da se priča, ali najpre treba da govore žene, koje su imale hrabrosti da podele svoja iskustva. Želimo da podržimo naše koleginice i osnažimo sve žrtve nasilja, da progovore i stoga mislimo da je sada trenutak da ih pažljivo slušamo. Zato u narednim danima prepuštamo da se u medijskom prostoru čuje njihov glas”. Proverom u valjevskoj policiji i tužilaštvi­ma, “Blic” saznaje da od 2003. godine ne postoje prijave protiv bilo koga iz ISP. Bez obzira na to, međutim, na osnovu objavljeni­h novinskih napisa, tužilac može da reaguje po službenoj dužnosti.

- Tužilac može da reaguje i na osnovu dojave i saznanja do kojih je došao na posredan način da postoje osnovi sumnje da je izvršeno krivično delo, bez podnete krivične prijave. S tim u vezi, on može krene sa prikupljan­jem potrebnih obaveštenj­a i nakon toga donese odluku ima li mesta sprovođenj­u istrage ili da ne preduzme krivično gonjene – objašnjava za “Blic” Goran Ilić iz Udruženja tužilaca. Ilić ukazuje da u ovom konkretnom slučaju postoji još jedna formalna prepreka, a to je da novinar, kome su se žrtve poverile, nije dužan da otkrije svoj izvor. Uz to, da bi se istraga pokrenula, neophodno je i da žrtve žele da sarađuju.

- Tužilac je dužan da stvar ispita, ali ako nemate saradnju žrtve, pogotovo kod ovakvih krivičnih dela protiv polne slobode, uz teškoće vezane za protok vremena od izvršenja i odustvo materijaln­ih tragova, slučaj je takav da se svodi na iskaze oštećenih – kaže Ilić.

Direktor Petnice Nikola Božić se porukom obratio javnosti: “Vreme je da se priča, ali najpre treba da govore žene, koje su imale hrabrosti da podele svoja iskustva. Želimo da podržimo naše koleginice“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia