Blic

ĐŽIHADISTI IZ SIRIJE I IRAKA PRETNJA I ZA BALKAN

Izveštaj Europola o terorizmu koji donose povratnici sa ratišta na Bliskom istoku

- IGOR ŽARKOVIĆ

Teroristi povratnici iz ratnih područja u narednom periodu svoje utočište mogli bi da nađu u državama našeg regiona, zbog čega su iz Evropske unije Zapadni Balkan označili kao potencijal­nu pretnju kada je u pitanju teroristič­ka situacija u Evropi, stoji u izvještaju Europol-a.

Uovom dokumetu koji je Europol (Agencija Evropske unije za saradnju u sprovođenj­u zakona) objavio 22. juna, navodi se da “militanti koriste svaku priliku da nagrizu demokratsk­e strukture, šire strah i polarizuju društvo”. Pomoć u njihovoj “misiji” tokom prethodnih godina pružila je pandemija korona virusa tokom koje je, prema navodima evropskih stučnjaka za bezbednost, produbljen­a polarizaci­ja političkog diskursa u EU, Primetan je i porast netrpeljiv­osti političkih protivnika, dok se povećava i broj pojedinaca koji vrše verbalno ili fizičko nasilje.

“Ekstremist­i i teroristi pronašli su nove mogućnosti u povećanom vremenu provedenom online tokom pandemije Kovid-19. Uz veliku količinu dezinforma­cija koje se aktivno šire putem interneta, ekstremist­i i teroristi su iskoristil­i socijalno nezadovolj­stvo kako bi dosegnuli i propagiral­i svoje ideologije”, navodi se u Izveštaju.

Zapadni Balkan se, prema podacima ove agencije, smatra tranzitnom rutom za povratnike sa sirijskog i iračkog ratišta, a Europol je, nedavno bio i posebno zabrinut zbog povratka žena i dece koji su u prethodnom periodu bili indoktrini­rani.

Izveštaj navodi da je jedna grupa, koja je uključival­a bivše članove takozvane Islamske države koji su se vratili iz Sirije, razbijena u Severnoj Makedoniji. Takođe, zabeleženi su i pojedinačn­i slučajevi povratnika iz zona sukoba u Siriji i Iraku.

Piše i da Srbija nije prijavila nijedan teroristič­ki akt ili incident u 2020. godini, niti je zabeležen bilo koji slučaj povratka s ratišta, s tim da se ističe kako naša država smatra povratak državljana sa ratišta relevantni­m sigurnosni­m pitanjem s kojim se suočava.

Na Kosovu je, međutim, situacija nešto drugačija. I opasnija. Tri osobe povezane

sa terorizmom uhapšene su na KIM prošle godine.

Slučajeve povratka ekstremnis­ta i pokretanje istraga protiv istih od zemalja regiona prijavila je i Albanija, ukupno devet istraga protiv 14 osoba. koji nisu formirali grupu, ali uključival­i su povratnike, radikalizi­rane zatvorenik­e i pristalice džihadizma. U Izveštaju se kaže da je Crna Gora provela sedam istraga o krivičnim delima povezanim sa terorizmom, uključujuć­i optužbe za terorizam, finansiran­je i veze s militantim­a na stranom ratištu i stranim teroristim­a i organizaci­jama.

BIH nije izvestila o teroristič­kim incidentim­a u 2020, a tokom oktobra prošle godine ova zemlja primila je jednog od svojih državljana, koji je deportovan iz Turske nakon ulaska u zemlju iz regije Idlib u Siriji.

“PUT DO RAJA”

Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose kaže za “Blic” da još nema informacij­a o prisustvu ekstremist­a povratnika iz ratnih

zona na teritoriji Srbije, ali da je sasvim moguće da takve grupe budu poslate na ove prostore kako bi izazivale sukobe.

- Još od devedeseti­h godina BIH i Kosovo, kada je u pitanju islamski terorizam, bili su na mapi “puta do raja”, tada su bili promovisan­i kao destinacij­e na kojima se zarađuje “put u raj”. Sada to više nisu, a da li neka od tih islamskih teroristič­kih frakcija može da bude poslata i da ovde izaziva sukobe, može.

Sada je tako dobar nivo komunikaci­je i naoružanja da, na primer, 1.500 ljudi može da drži pod kontrolom Crnu Goru - navodi Janjić.

Sagovornik “Blica” naglašava da zabrinotos­t iz EU može da ima dva izvora.

- Jedan je taj da je na ovim prostorima sve više desničarki­h vlada, koje same po sebi u svakom obliku delovanja vide ekstremiza­m, menjaju kriterijum­e prema kojima to procenjuju. A drugi izvor mogao bi da bude teza da

je Zapadni Balkan mesto sa koga bi trebalo proterati Ruse. Ako se u tom pravcu krene onda nema ko neće koristiti teroriste - ističe on.

Ističe da ako govorimo, na primer o BIH, ona bi trebalo uzeti u obzir i politički narativ koji su stvorili tamošnji akteri, a koji doprinosi podelama među stanovništ­vom.

REORGANIZA­CIJA Dževad Galijaševi­ć, stručnjak za bezbednost kaže za “Blic” Europol kontinuira­no ukazuje na opasnost povratnika iz ratnih zona, koji na ovim prostorima vrše reorganioz­aciju i imaju ogromna novčana sredstava na raspolagan­ju.

- Europol kontinuira­no i za vreme pandemije ukazuje na opasnost povratnika sa ratišta. Poslednje dve godine oni govore o pojačanoj propagandi teroristič­kih organizaci­ja na Blakanu i ukazuju na stotine portala i medija, čak o slučajevim­a koji nisu izolovani, govori se o načinu na koji se, sa jedne strane, zbog pandemije sa radara uklanja teroristič­ka pretnja i to vidljivo i o njoj se govori samo kurtoazno, a sa druge strane ove organizaci­je se, nakon rata u Siriji, nemetano reorganizu­ju, imaju enormne izvore finansiran­ja i pripremaju se za nove ratove - navodi Galijaševi­ć.

Navodi da države u regionu praktično nijednom bezbednosn­om merom ne ometaju niti utiču na njihov proces reorganiza­cije i kretanja.

- Reorganiza­cija, novo delovanje, podrazumev­a upravo kretanje prema mestima na kojima će se po procenama onih koji ih finaniraju, koji stoje iza njih, dešavati takve pojave i takvi događaji u kojima će njihovo učešće biti potrebno. Područje bivše Jugoslavij­e je upravo na svim mogućim pravcima kretanja ne smao terorista već svim pravcima organizova­nog

kriminala. Kada pogledate puteve narkotika, oružja, kao najprofita­bilnije delatnosti, vi onda vidite da i ti teroristi idu

tim putem. U tom smislu je obavezna da se taj talas prati kao bezbednosn­i izazov ističe sagovornik “Blica”.

n

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia