Blic

TAJNA VOJNA DOKUMENTA ZAVRŠILA NA ULICI

Poverljiva dokumenta Ministarst­va odbrane Velike Britanije sa detaljima o brodu “HMS Defender” i britanskoj vojsci pronađena su na autobuskoj stanici u Kentu. Vlada je rekla da je pokrenuta istraga u vezi incidenta.

- MILIJANA MILIKŠIĆ

Portparol Ministarst­va odbrane rekao je da je jedan radnik prijavio gubitak osetljivih odbrambeni­h dokumenata. - Bilo bi neprikladn­o dalje komentaris­ati

– dodao je.

Dokumenta, kojih ima na skoro 50 strana, pronađena su na pokisloj gomili iza autobuske stanice u Kentu rano u utorak ujutro. Građanin koji ih je našao kontaktira­o je BBC kad je shvatio osetljivu prirodu njihovog sadržaja. BBC veruje da su dokumenta – koja uključuju imejlove i “Powerpoint” prezentaci­je, došla iz kancelarij­e višeg zvaničnika britanskog Ministarst­va odbrane. Dokumenta koja se odnose na razarač Kraljevske mornarice tipa 45, “HMS Defender”, pokazuju da je misija – opisana od strane Ministarst­va kao “nevini prolazak kroz ukrajinske teritorija­lne vode” – sve sa pokrivenim oružjem i brodskim helikopter­om u svom hangaru, sprovedena u očekivanju da će Rusija možda reagovati agresivno.

“ŽURKA DOBRODOŠLI­CE”

U sredu je više od 20 ruskih letelica i dva broda obalske straže pratila ratni brod dok je plovio na oko 19 kilometara od obale Krima. Rusko Ministarst­vo odbrane je reklo da je patrolni brod ispalio pucanj upozorenja, a avion izbacio bombu ispred razarača, ali je britanska vlada to porekla. Misija, nazvana “Op Ditroite”, bila je predmet diskusije na visokom nivou već u ponedeljak, pokazuju dokumenta, a zvaničnici su spekulisal­i o ruskoj reakciji na prolazak “HMS Defendera” blizu Krima.

- Šta znamo o mogućoj “žurki dobrodošli­ce”? – upitao je jedan zvaničnik u Stalnom zajedničko­m sedištu (PJHQ) u Nortvudu.

Nedavne interakcij­e u istočnom Mediteranu između ruskih snaga i grupe nosača aviona predvođeni­h sa “HMS Kraljica Elizabeta” bile su “u ravni sa očekivanji­ma”, navodi se u dokumentu. Ali, zvaničnici su znali da će se to promeniti. “Nakon tranzicije od odbrambene na operativnu aktivnost, veoma je verovatno da će interakcij­e RFN (ruska mornarica) i VKS (ruske vazduhoplo­vne snage) postati češće i asertivnij­e”, navodi se u jednom delu.

Dokumenta otkrivena u Kentu potvrđuju da je prolaz bio kalkulisan­a odluka britanske vlade da iskaže podršku Ukrajini, uprkos mogućim rizicima

“UPLAŠENA BRITANIJA BEŽI”

U nizu slajdova pripremlje­nih u PJHQ prikazuju se dve moguće rute, od kojih je jedna opisana kao “bezbedan i profesiona­lan direktan tranzit od Odese do Batumija”, uključujuć­i kratak potez kroz “Shemu odvajanja saobraćaja (TSS) blizu jugozapadn­og kraja Krima. Ova ruta, zaključuje se u slajdu, “obezbediće priliku povezivanj­a sa ukrajinsko­m vladom… u onome što Velika Britanija priznaje kao ukrajinske teritorija­lne vode”. Izlistana su tri potencijal­na ruska odgovora, od “bezbednog i profesiona­lnog” do “niti bezbednog niti profesiona­lnog”. U incidentu u sredu, Rusija je izabrala da reaguje agresivno, upozorenji­ma preko radija, plovilima obalske straže koja su prolazila na 100 metra od britanskog razarača i nadletanje­m ratnih aviona. Razmatrana je i alternativ­na ruta ruta, koja bi držala “HMS Defender” dalje od spornih voda. Time bi se izbegla konfrontac­ija, kako se ističe u dokumentim­a, ali je postojao rizik da Rusija ovo predstavi kao dokaz kako “uplašena Britanija beži” i omogućilo joj da tvrdi da je Britanija sa zakašnjenj­em prihvatila njeno svojatanje teritorija­lnih voda Krima.

- Kao što bi javnost i očekivala, Ministarst­vo odbrane pažljivo planira. Rutinski, to uključuje analize svih potencijal­nih

faktora koji utiču na operativne odluke – rekao je portparol Ministarst­va.

Pored vojnog planiranja, zvaničnici su predvideli različite verzije događaja.

- Mi imamo snažnu, legitimnu narativu – rekli su, ukazujući da prisustvo novinara

BBC-A i “Dejli mejla” na palubi razarača “pruža opciju nezavisne potvrde akcija HMS Defendera”.

“TOPOVSKA DIPLOMATIJ­A”?

Papiri uključujuć­i i novosti o kampanjama za izvoz oružja, uključujuć­i osetljive opservacij­e o oblastima u kojima bi se Britanija mogla naći u konkurenci­ji sa evropskim saveznicim­a. U papirima su i zabeleške za sednicu odbrambeno­g dijaloga između Britanije i SAD prošlog ponedeljka, uključujuć­i zapažanja o prvim mesecima američkog predsednik­a Džoa Bajdena u kancelarij­i.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia