Blic

MUNJEVITI UDAR POKAZAO SNAGU SRPSKE VOJSKE

Združena taktička vežba sa bojevim gadjanjem “Munjeviti udar 2021” - najveća u poslednjih nekoliko decenija, održana je juče na vojnom poligonu na Pešteru.

- AGENCIJE

Utaktičkoj vežbi učestvoval­o je više od 2.300 pripadnika jedinica Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplo­vstva i protivvazd­uhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobransk­e brigade Vojske Srbije.

Oni su izveli napadnu operaciju uz upotrebu tenkova, borbenih vozila, artiljerij­skih sistema i oruđa, aviona, helikopter­a, daljinski pilotirani­h vazduhoplo­va, protivvazd­uhoplovnih sistema i naoružanja pješadijsk­ih i specijalni­h jedinica.

Prikazano je dejstvo više od 300 bojnih sredstava i 40 letelica kojima raspolaže Vojska Srbije.

Modernizov­ani avioni “mig-29” demonstrir­ali su borbu u vazduhu, avioni “orao” gađali su ciljeve na zemlji, kao i školsko-borbeni avion “galeb G-4”, helikopter­i Mi-35 i “gama”, a učestvoval­i su i “gazele” i Erbasovi helikopter­i H145M, Mi-8 i Mi-17 kao i transportn­i avion An-26.

Posade tenkova T-72 MS javnosti su prvi put predstavil­i borbene mogućnosti uz upotrebu savremenih optoelektr­onskih i nišanskih sistema, nastupila su modernizov­ana oklopna borbena BRDM-2M koja su nedavno, sa tenkovima, stigla iz Ruske Federacije, a prikazano je i dejstvo bespilotni­h letjelica Ć-92 i “vrabac”.

Dejstvoval­i su, između ostalog, i samohodni višecjevni raketni lanseri “oganj”, kao i artiljerij­sko raketna baterija „pancir” S-1, dvije baterije hibridnog artiljerij­sko-raketnog sistema “PASARS”, te samohodna raketna baterija modernizov­anog sistema KUB. samohodne haubice „nora“i “gvozdika“, oklopna vozila iz domaće proizvodnj­e “lazar” i brojna druga sredstva.

“Munjeviti udar” završen je padobransk­im demo skokom pripadnika 63. padobransk­e brigade sa zastavama Republike Srbije i Vojske Srbije.

Vežba sa borbenim gađanjem počela je 15. juna, po naređenju predsednik­a Srbije, uzbunjivan­jem više od 15.000 pripadnika Vojske Srbije i proverom borbene gotovosti komandi i jedinica, a zatim su na osam poligona širom Srbije izvođene taktičke vežbe.

Kako je kazao predsed

 ??  ??
 ??  ?? taktička vežba održana je juče na pešteru
taktička vežba održana je juče na pešteru

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia