Blic

TEHNIČKI PREGLED SNIMAĆE SE SA ČETIRI KAMERE

- M.tašković

nik Srbije Aleksandar Vučić, snaga srpske vojske biće drastično uvećanja i izmenjena u narednih devet meseci, ocenjujući da povećana snage vojske pokazuje i snagu države jer, kako je kazao, to ne bi bilo moguće da nije veće finansijsk­e snage.

- Ne interesuje nas da ikome pretimo, ne interesuju nas sukobi, ratovi, ali nas interesuje da uvek možemo da budemo u stanju da svoju zemlju i narod odbranimo. Ništa više od toga, ništa lepše od toga, ništa časnije od toga nije od toga - kazao je Vučić.

Zahvalio se pripadnici­ma Vojske Srbije koji su, kako kaže, fantastičn­o izveli vežbu i ukazao je na ono što su svi danas mogli da vide.

U tom smislu naveo je da je po prvi put na našem nebu danas moglo da se vidi 11 migova 29, od kojih je osam “tuklo” raketama vazduh - zemlja, a tri koje nisu, a potpuno su modernizov­ani i vide sa svojim radarima do 110 kilometara daleko i bolje od ostalih. Vučić kaže da je time lovačka avijacija Srbije dobila posebnu snagu kojoj nismo nikada bili blizu.

Predsedava­jući i srpski član Predsedniš­tva BIH Milorad Dodik izjavio je da je prikaz sposobnost­i Vojske Srbije na vežbi dokaz da Srbija jača i da je ostvarila san koji je, kaže, možda bio nerealan pre 10-ak godina.

nTehnički pregledi vozila od 5. jula, ipak, će imati jednu novinu, i to ne beznačajnu – kontrola tehničke ispravnost­i automobila obavljaće se sve vreme pod video nadzorom sa čak četiri kamere. To će doneti stroži tehnički pregled i još veće gužve, ocenjuju kontrolori.

DUGO NAJAVLJIVA­NI 5. jul 2021. godine neće doneti revoluciju u saobraćaju pošto se na tehničkim pregledima neće „padati“zbog nepropisne količine izduvnih gasova ili ovalnosti kočnica. Ali to ne znači da za osam dana neće biti novina. Štaviše, sve što bude urađeno na liniji tehičkog pregleda imaće i video zapis.

- Tehnički pregled obavljaće se pod video nazorom sa ćetiri kamere tako da će se u svakom trenutku videti registarsk­e oznake automobila. Takođe, stranka će moći sve vreme da posmatra tehnički pregled. Ali stranka ne sme da se zadržava na liniji tehničkog pregleda. To znači da ukoliko stranku usnime kamere liniji tehničkog pregeleda preti prekršajna kazna – naglašavaj­u u Asocijacij­i tehničkih pregleda.

TEHNIČKI PREGLED OBAVLJAĆE SE POD VIDEO NAZOROM TAKO DA SE VIDE REGISTARSK­E OZNAKE

Stranka neće smeti da se zadržava na liniji tehničkog pregleda. U suprotnom, ukoliko je snime kamere liniji tehničkog pregleda preti prekršajna kazna.

DUŽI PREGLEDI

Kako kažu, to će verovatno izazvati i određene promene u načinu pregleda vozila koji po važećem Prvailniku o tehničkom pregledu vozila treba da traje pola sata za putničke automobile.

- Radne operacije će verovatno trajati duže. Na primer, ako 20 minuta tražimo broj motora koji se ne vidi jer je prljav ostaće nam svega desetak minuta za pregled. To znači, da ćemo morati da produžimo vreme trajanja tehničkog pregleda što će lančano izazvati kašnjenja i prilikom kontole narednih vozila – objašnjava­ju u Asocijacij­i tehničkih pregleda.

Gužve na linijama tehničkog pregleda stvoriće i činjenica da veliki broj njih još nije ispunio kriterijum­e za rad po pravilniku.

- Oko 450 od 1.300 linija tehničkog pregleda ispunjava sve kriterijum­e, a to znači da poseduju i video nadzor sa četiri kamere. Ostali imaju rok do 5. jula da se podnesu zahtev da nastave sa obavljanje­m ove delatnosti i potom još šest meseci da se prilagode propisima. Očekuje se da između 800 i 1.000 linija tehničkog pregleda nastavi sa radom – apostrofir­aju u Asocijacij­i tehničkih pregleda.

IZDUVNI GASOVI Podsećanja radi, vlasnici vozila koja nemaju katalizato­r ili emituju nepropisnu količinu izduvnih gasovima imaće još dve godine da otklone taj nedostatak.

- Merenje emisije izduvnih gasova počinje 5. jula ove godine, ali sva vozila koja su prvi put registrova­na u Srbiji pre tog datuma, i koja su proizveden­a sa katalizato­rom, a

sada ga nemaju, imaće rok do 5. Jula 2023. da ga ugrade – istakli su u Ministarst­vu saobraćaja.

Dakle, katalizato­r na vozilu na tehničkom pregledu jedino će morati da imaju vlasnici vozila koji svog četvorotoč­kaša registruju nakon 5. jula ove godine.

Isto tako ovalnost kočnica neće se još dve godine uzimati u obzir prilikom registraci­je vozila.

- Ovalnost kočnica će se meriti, ali neće uticati na ocenu ispravnost­i vozila još dve godine, do 5. jula 2023. godine - ističe Petrović.

n

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? u vežbi je učestvoval­o 2.300 pripadnika vojske
u vežbi je učestvoval­o 2.300 pripadnika vojske
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia