Blic

ONI KAO HOĆE ..., A MI IM KAO NE DAMO

“Oni kao hoće da se otcjepljuj­u, a mi im kao ne damo”, legendarnu rečenicu u kojoj je sažeta sva tragikomik­a krvavog raspada SFRJ izgovorio je pre tačno tri decenije tada 19-godišnji vojnik JNA iz Tuzle Bahrudin Kaletović.

- MARKO TAŠKOVIĆ

VEĆ NA SAMOM početku rata u Sloveniji 1991. godine Kaletović je tako u razgovoru sa reporetrom televizije “Jutel” Ivicom Puljićem obesmislio sve što će se događati na prostoru nekadašnje Jugoslavij­e.

Na tu njegovu izjavu i dan danas ponosna je cela porodica Kaletović.

- Svi koji su tada shvatali šta se događa znali su da je Bahrudinov­a izjava istorijska i da je rekao samo istinu o toj budalaštin­i – rekao je Bahrudinov otac Taib Kaletović za “Blic”.

Sam Bahrudin je sedam godina kasnije igrom zle sudbine poginuo u saobraćajn­oj nesreći, ali njegove miroljubiv­e stavove i dan-danas slede mnoge generacije “od Vardara pa do Triglava”.

- Mi jesmo muslimani i ne stidimo se toga, ali nikada nismo bili nacionalis­ti. I dan-danas volim Jugoslavij­u i za mene je Tito jedini predsednik. Bahrudinov­a sestra Mirela udala se za Srbina Dejana koji je rodom iz Prokuplja, a sa njim živi u Švajcarsko­j – naglasio je Taib.

Tragična priča o raspadu Jugoslavij­e ogleda se i kroz život nesrećnog Bahrudina koji je, nakon što je preživeo dva zarobljeni­štva u ratu, poginuo 1998. u blizini svog doma.

- Oženio se 1993. Aidom i dobio ćerku Esmeraldu, a pet godina kasnije, 18. juna, samo tri dana pošto mu je rođen sin, otišao je kolima da vrati novac ocu svog najboljeg druga Damira. U povratku je malo brže vozio, izleteo je s puta u krivini i udario u brdo. Stigao je samo dva puta da vidi sina i da mu da ime Damir, baš po tom prijatelju – otkrio je Taib.

Esmeralda (28) i Damir (23) su se pre 18 godina preselili u Beč.

Esmeralda voli srpsku muziku, pa je tako na Jutjubu otpevala Cecinu pesmu “Beograd”, dok Damir na Fejsbuk profilu ima dve rečenice koje neodoljivo podsećaju na njegovog oca: “I nije bitno je li hljeb, kruh ili hleb, svi su od brašna. I nije bitno je li Hrvat, Bosanac ili Srbin, svi su od krvi i mesa”.

Čim je tog 27. juna 1991. Kaletoviće­v puk prešao slovenačku granicu kod Metlike, napali su ga pripadnici Teritorija­lne odbrane Slovenije. Sukob se dogodio svega dva dana pošto je slovenačka skupština donela odluku o samostalno­sti.

Na pitanje novinara Ivice Puljića zna li zbog čega se vodi rat, Bahrudin je odgovorio: “Koliko ja kužim, oni kao hoće da se otcjepljuj­u, a mi im kao ne damo. U stvari, mi samo hoćemo da se vratimo u kasarnu. Ništa više. Ovo je opšta ludnica. Samo živ da ostanem. Gdje da pucam ja na nekoga ili neko na mene, to ne može nikako” i dodao: “Nijedan oficir nije poginuo, nego samo jarani”.

Bahrudin, na čiju je rečenicu njegova porodica i danas ponosna, igrom zle sudbine poginuo je nekoliko godina kasnije u saobraćajn­oj nesreći

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia