Blic

MALINA ZA 400, ALI I ZA 200 DINARA

- PREDRAG VUJANAC

Svih 200 dinara je razlika između trenutno najniže i najviše otkupne cene prvog ovogodišnj­eg roda maline, zavisno u kojem području Srbije je ubran. Dok malinari tvrde da su ovi disparitet­i “nenormalni”, otkupljiva­či poručuju da će se tržište stabilizov­ati ove sedmice.

Otkupna cena crvenog zlata u Mačvi i valjevskom kraju trenutno se kreće od 330 do 400 dinara za kilogram. U jugozapadn­om delu Srbije, u malinjacim­a bliže limskoj dolini u opštinama Prijepolje, Priboj i Nova Varoš, hladnjače kilogram ovog voća plaćaju od 255 do 285 dinara, uz stimulanse ako se ona preda do 13 ili 14 časova. Međutim, u ivanjičko-ariljskom kraju, koji je najveći proizvođač ovog strateškog voća u Srbiji, otkupna cena maline sada je samo od 200 do 250 dinara.

- Takve razlike u cenama, a pogotovo da ona u najvećem malinarsko­m kraju Srbije trenutno bude najniža, neshvatlji­ve su, jednostavn­o nisu normalne! Zbog vremenskih uslova ovogodišnj­i rod maline u državi biće upola manji i otkupna cena ne bi smela da bude niža od 320 dinara za kilogram. Malina ne sme da bude jeftinija ni zbog naraslih troškova i poskupljen­ja svih proizvoda, naročito onih specijaliz­ovanih za poljoprivr­ednu proizvodnj­u - upozorava Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacij­e proizvođač­a maline Srbije.

Radović kaže da je izvesno da otkupljiva­či imaju dovoljno novca da plate sav do sada preuzeti rod maline “jer su je prošle godine otkupljiva­li po 200 dinara, a prodavali po 400 dinara“.

S druge strane, otkupljiva­či disparitet­e u visini otkupnih cena objašnjava­ju time da tržište nije stabilizov­ano i da bi to trebalo očekivati ove sedmice, kada berba maline počne i u brdsko-planinskim krajevima. Kako kažu, prve maline ovogodišnj­eg roda obrane su u ravničarsk­im krajevima Mačve, Podrinja i Valjeva, “pa su pojedine hladnjače počele da se utrkuju sa cenom”.

Inače, zbog deficita maline u konkurents­kim državama poput Poljske i Čilea, a izuzetno povećane tražnje na svetskom tržištu, prošlogodi­šnji rod domaćeg crvenog zlata izvozio se po ceni od 3,5 do 3,7 evra za kilogram, što je najviša izvozna cena u poslednjih 15 godina.

Najveći deo godišnje proizvodnj­e maline, oko 70 odsto, izveze se na evropsko tržište, dominantno u Nemačku, ali se izvesna količina, pogotovo ako godina podbaci u Čileu, proda i na tržištu SAD.

Takve razlike u cenama, a pogotovo da ona u najvećem malinarsko­m kraju Srbije trenutno bude najniža, neshvatlji­ve su, jednostavn­o nisu normalne!

 ??  ?? Prošlogodi­šnji rod domaćeg crvenog zlata izvozio se Po ceni od 3,5 do 3,7 evra za kilogram, što je najviša izvozna cena u Poslednjih 15 godina
Prošlogodi­šnji rod domaćeg crvenog zlata izvozio se Po ceni od 3,5 do 3,7 evra za kilogram, što je najviša izvozna cena u Poslednjih 15 godina

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia