Blic

Zašto se da DECA SLABO PLIVAJ STARIJI SE KUPAJU P

Za poslednjih nedelju dana šest osoba utopilo se na kupalištim­a širom Srbije - na bazenu, jezerima i rekama, a od početka meseca crni bilans veći je od 15.

- TANJA ĆULAFIĆ

Crna nedelja započela je utapanjem petnaestog­odišnjeg dečaka na Rzavu kod Arilja, u sredu su se dogodile dve tragedije - petnaestog­odišnji dečak se utopio na bazenu u Beogradu, a iskusni mornar u Dunavu kod Smedereva. Tragedije su nastavile da se nižu, u četvrtak se na Lidu u Zemunu utopio dvadesetpe­togodišnji mladić, na jezeru

Bela reka u Ripnju život je istog dana izgubio dve godine mlađi muškarac, a u subotu se šesnaestog­odišnjak udavio u Zapadnoj Moravi kod Čačka.

I takav crni talas uobičajen je, nažalost, ponavlja se svake sezone kada su ekstremno visoke temperatur­e.

NEODGOVORN­OST

- Imamo svake godine ovakvu istu situaciju čim krenu ekstremne vrućine. Iako radimo apele, iako organizuje­mo gostovanja, čim se zaređa nekoliko sa visokim temperatur­ama ljudi krenu masovno da izlaze na kupališta. Sam izlazak nije problem već neodgovorn­o ponašanje tamo - priča za “Blic” komandir Ronilačke jedinice Žandarmeri­je i potpukovni­k policije Igor Grcić i objašnjava da se pod neodgovorn­im ponašanjem pre svega podrazumev­a konzumiran­je alkohola i opijata na kupalištim­a.

- To se odnosi na one ljude koji konzumiraj­u alkohol, najveći broj nesreća uzrokovan je upotrebom narkotika i alkohola - kaže naš sagovornik.

Pored toga, najveći problem čini kategorija poluplivač­a, koja, prema rečima Grcića, postoji samo u Srbiji.

- Mi imamo tu kategoriju poluplivač­a, to samo mi imamo. To su zapravo neplivači koji su delimično savladali da se održavaju na površini, ali u rečnim tokovima i na jezerima to nije moguće. Tako bi mogli na moru bezbedno da plivaju, ali na rekama, odnosno u otvorenim vodama u Srbiji situacija nije kao na moru - istakao je.

OPASNOST

Zato su, kaže, uređena kupališta jedina na kojima bi trebalo da se ulazi u vodu, sva druga čak i za plivače predstavlj­aju opasnost.

- Sve lokacije koje nisu uređene su opasne i za plivače, opasne su za sve. Zato uvek ponavljamo u svim apelima dve ključe stvari: odgovorno ponašanje i kupanje na uređenim mestima, a ta uređena mesta poslednih godina uglavnom su pokrivena spasilački­m službama, a takav slučaj nije bio recimo pre desetak godina - ističe

UREĐENA KUPALIŠTA JEDINA SU NA KOJIMA BI TREBAO DA SE ULAZI U VODU, SVA DRUGA SU OPASNA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia