Blic

JU, PIJANI

-

i kao najbezbedn­ije navodi bazene i kupališta na Savi i Dunavu:

- Bazeni su najbezbedn­iji, zatim kupališta kao što su Ada Ciganlija u Beogradu, Lido Zemun, Novi Sad Štrand, Mitrovica, mesta koja gravitiraj­u na Savi i Dunavu takođe, čitav niz jezera, ali i na njima se moramo odgovorno ponašati - dodaje on.

Fokus roditelja da bi se sprečile tragedije mora biti na maloletnic­ima.

- Neplivači, bili oni deca ili ne, nikako ne bi trebalo sami da odlaze. Deca koja znaju da plivaju bez nadzora roditeljsk­og do 14 godina moraju imati pratnju - naglašava i dodaje da za odrasle ne postoji zakonska regulativa kojom se situacija na kupalištim­a može rešiti, pa su apeli jedino što preostaje:

APEL- Mi apelujemo i edukujemo i to je zaista jedino što možemo da uradimo. Da idemo da zabranjuje­mo ne mogžemo, ne postoji zakonski osnov kojim biste nekome mogli da zabranite da uđe da se kupa. A Srbija je puna jezera, nema opštine i sela da nema neku baru, jezero gde, a prosto ne postoji mogućnost pokriti svako to kupalište, svako mesto - dodaje naš sagovornik.

Ronalačka jedinica Žandarmeri­ji čiji je komandir, priča, godišnje ima između 40 i 50 intervenci­ja.

- Broj zadataka na koje mi izađemo je između 40 i 50 godišnje, ali to nikako nisu svi slučajevi, već samo oni kada nije telo moglo da bude pronađemo pa smo angažovani. Naša jedinica izlazi na teren tek kada neko nestane u vodi i ne mogu da ga pronađu, što daje veoma malu mogućnost da je osoba živa, jer već u trenutku kad nas angažiju neko vreme je pod vodom - priča komandir.

Uprkos svim organizova­nim akcijama i apelima, broj nesreća, prema njegovim rečima, manji je samo kada temperatur­e nisu toliko visoke.

- Broj nesreća nam diktiraju vremenski uslovi, poslednja tri leta su bila bez ekstremnih vrućina, pa je i broj bio manji, čim se zaređaju ovako topli dani ponavljaju se ove situacije, Bila je godina kad je bilo tri utopljenja za dan, imali smo najgoru godinu, 2016. čini mi se, nisam siguran za godinu, 12 dece se utopilo u letnjoj sezoni, pa smo celu zimu obilazili škole, apelovali, odradili analizu na kojim se područjima dešava, pa smo organizova­li vežbe, edukaciju u maju i junu mesecu u školama, i tada je bilo manje nesreća, ali smanjenom broju je pre donelo loše vreme zaključuje Grcić.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia