Blic

FILM KOJI JE BIO DAH SLOBODE

U okviru programa Kan klasik 74. festivala u Kanu biće prikazan film „Dan četrnaesti“(1960) Zdravka Velimirovi­ća, sa digitalno restaurira­ne kopije koja je izrađena u saradnji Jugosloven­ske kinoteke i Crnogorske kinoteke.

- TATJANA NJEŽIĆ

Jugosloven­ska kinoteka u saopštenju, između ostalog, podseća da je ovo ostvarenje u produkciji “Lovčen filma”, pre tačno 60 godina, bilo u trci za prestižnu “Zlatnu palmu” i tim povodom dve gore pomenute kinoteke su predložile a Kanski festival prihvatio da ga uvrsti u uglednu selekciju Kan Klasik.

“Dan četranaest­i” je jugosloven­ski igrani film snimljen 1960. godine u režiji Zdravka Velimirovi­ća, a po scenariju koji su napisali Borislav Pekić I reditelj. Reč je o drami čiji su protagonis­ti četvorica zatvorenik­a koji su zbog dobrog vladanja dobili privremeni otpust iz zatvora u trajanju od četrnaest dana a u središtu priče su njihovi pokušaji da se prilagode ali I dileme koje nastaju kako se približava dan kada se moraju vratiti iza rešetaka.

Hroničari beleže da je “Dan četrnaesti” prvi igrani film poznatog reditelja Zdravka Velimirovi­ća, prvi scenario koji je napisao Borislav Pekić - zanimljivo, na špici potpisan kao Petrović što je bilo prezime njegove majke – i prvi film ondašnje nam kinematogr­afije prikazan u Kanu.

Kako je svojevreme­no (za “Večernje novosti”) govorila rediteljev­a supruga i saradnica na mnogim filmovima, Ranka Velimirovi­ć, čuveni reditelj je na poseban način bio vezan za Pekića sa kojim je drugovao sve do njegove smrti u Londonu 1992.

Svoju ulogu u priči o filmu “Dan četrnaesti” ima činjenica da je Pekić, zbog pripadnost­i ilegalnoj organizaci­ji Savez demokratsk­e omladine Jugoslavij­e od 1948. do 1953. bio na izdržavanj­u kazne u kazneno-popravnim domovima u Sremskoj Mitrovici i Nišu. Bio je osuđen na 15 godina ali je, srećom, pomilovan a u tom scenariju prvi put je pisao o temi kojom će se kasnije često baviti – zatvoru.

U dokumentar­cu koji je supruga uradila o Velimirovi­ću, reditelj, između ostalog, veli:

- Do ideje za film došao sam na čudan način - u “Večernjim novostima” pročitao sam da je izašao predlog zakona da osuđenici koji se dobro vladaju mogu da dobiju četrnaest dana godišnjeg odmora - neki uz krug samog kaznenog doma, a neki i da odu kućama. Onda se srećnim slučajem pojavio Pekić, tada mladi, talentovan­i pisac, moj prijatelj i drug sa kojim sam odrastao na Cetinju. Moram kazati, bila je još jedna povoljna okolnost za film - Pekić je imao veliko lično iskustvo za ovu temu, robijao je pet i po godina, i kad sam mu predložio da napiše scenario znao sam da će to biti najbolja priča.

Gospođa Velimirovi­ć napominje i da je jedna od prvih premijera filma bila upravo u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, ali da joj Pekić nije prisustvov­ao jer mu je bilo veoma teško.

A reditelj Zdravko Velimirovi­ć je o tom filmu kazao i ovo:

- To je bio kritički film, ironično orijentisa­n, provokativ­an i pomalo poetičan, koji je naša publika lepo primila. Ali je negde i uzdahnula - ne treba zaboraviti da je to bila 1960. godina, iz svesti ljudi još nije iscurila priča o Golom otoku, partiji, i strah od toga, a još nisu bile završene priče ni o drugim političkim utamničenj­ima. Ovaj film bio je dah slobode, dah slobodnog iskaza u filmovima.

Ostalo je zabeleženo i da je u Kanu, žiri kome je predsedava­o čuveni Fred Cimerman, od 33 ostvarenja iz sveta koja su 1961. bila u trci za “Zlatnu palmu”, film “Dan četrnaesti” rangirao na peto mesto.

Uloge u filmu “Dan četrnaesti” igraju Mira Stupica, Hermina Pipirić, Viktor Starčić, Rahela Ferari, Sonja Hlebš, Rastko tadić, Vlastimir Đuza Stojiljkov­ić, Olga Spiridonov­ić, Karlo Bulić i drugi.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia