Blic

Ova hrana ipak nije toliko štetna NAMIRNICE KOJE SU BEZ RAZLOGA NA LOŠEM GLASU

U moru pravila vezanih za ishranu često odbacujemo pojedine namirnice koje zapamtimo kao nezdrave. Ipak, sasvim je moguće da smo time otišli u drugu krajnost, te vam predstavlj­amo namirnice od kojih ne treba bežati po svaku cenu.

- JOVANA SUBOTIĆ

Navikli smo na to da je određena hrana nezdrava, što znači da ako držite dijetu ili želite da se hranite zdravo, treba da je izbegavate po svaku cenu. Osim što restriktiv­ne dijete nikad nisu dobre, možda će vas iznenaditi i da mnoga hrana koja se oduvek smatrala lošom zapravo uopšte nije toliko pogubna. Zapravo, može da spada u zdravu ishranu dok god je unosite u umerenim količinama, kao uostalom i sve ostalo u životu.

Mnogi nutricioni­sti i dijetetiča­ri podržavaju ovaj stav i navode koja je to sve hrana koju obično smatramo nezdravom, a ipak nije toliko štetna.

BELI HLEB

Mnogi zagovornic­i zdrave ishrane ne bi ni primirisal­i parče belog hleba. Ali ako izaberete pravu vrstu, on vam neće pokvariti planove u ishrani.

„Naime, beli hleb iz prodavnice obično nema nikakve nutritivne koristi, pošto se u procesu pravljenja koristi samo endosperm belog brašna“, objašnjava dr Aleks Švarc, nutricioni­sta i edukator na „Precision Nutrition“.

Njegovo rešenje za vas koji volite beli hleb jeste da ga napravite sami.

„Tako ćete imati uvid u to koji će se sastojci naći u hlebu i nećete strepeti od aditiva koje kompanije koriste da bi hlebu produžili vek i napravili mu vazdušastu konzistenc­iju”.

KOKICE

Nekad je slana, hrskava grickalica baš ono što vam treba. Kad vas spopadne želja, slobodno iskokajte veliku činiju kokica i zavalite se ispred TV-A.

„Kokice su grickalica koja je često na lošem glasu. Ali njihovo zrno je integralno, što znači da su dobar izvor vlakana. Ujedno su pune vazduha, pa prema tome i manje napakovane kalorijama nego druge slične grickalice“, kaže Klaudija Hlip, dijetetiča­r.

PUNOMASNI JOGURT Odavno je prošlo vreme kad smo podrazumev­ali da je niskomasna hrana zdravija od punomasne. Na primer, jogurt.

„Punomasni jogurt je pun kalcijuma i proteina. Istraživan­ja ukazuju na to da punomasni mlečni proizvodi, pogotovo jogurt i sir, nemaju loš uticaj na insulinsku osetljivos­t, lipide i krvni pritisak, kao što se ranije pretpostav­ljalo na osnovu njihovog sadržaja natrijuma i masti. Ujedno ne povećavaju rizik od kardiovask­ularnih bolesti, naprotiv, u nekim slučajevim­a mogu čak i da zaštite od njih“, navodi dr Švarc. ČOKOLADA

Čokolada je primer omiljene poslastice, a ako izaberete pravu, čak je i dobra za vas.

„Tamna čokolada, sa više od 70 odsto kakaoa, sadrži probiotike, koji snižavaju holesterol. Pored toga, bogata je polifenoli­ma, ima antioksida­tivna i protivupal­na svojsta“, kaže Dona Rouz, dijetetiča­r sa portala „Nona’s Nutrition Notes“. Dakle, pojedite tu štanglu čokolade koju ceo dan merkate!

Mnogo hrane koju volite, a nezdrava je kad se kupuje u prodavnici ili uličnim kioscima, kao što su hleb ili pica, možete da učinite zdravom ako je napravite sami kod kuće

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia