Blic

MANJE OD 50 BODOVA

-

Pomoćnik ministra navodi da će đaci u sredu u školama moći da vide listu želja, kao i da, ukoliko ima nekih korekcija, to prijave.

- U nedelju će izaći konačna raspodela ko je u kojoj školi. Učenici koji imaju manje od 50 bodova kada se sabere završni ispit i uspeh ne mogu da upišu četvorogod­išnje škole, nego treba da vode računa i ne stavljaju te škole u listu želja jer im sistem automatski neće dozvoliti upis u te škole naglašava Pašić.

O ČEMU MALI MATURANTI TREBA DA VODE RAČUNA

Više od 6,7 tona belih, crnih letnjih i zimskih tartufa sakupljeno je u Srbiji prošle godine, dok je količina ubranih belih tartufa iz šuma naše zemlje od 2016. povećana preko osam puta, pokazuju zvanični podaci Zavoda za zaštitu prirode.

srbija je bogata Kraljevski­m Pečurkama, kako nazivaju tartufe, a zvanično je u prošloj godini pronađeno 2.056 kilograma najcenjeni­jeg belog tartufa, dok je četiri godine ranije prijavljen­o 246.

Kod nas se beru tri vrste tartufa, i to beli, crni letnji i crni zimski tartuf. Najzastupl­jenije je sakupljanj­e crnog letnjeg tartufa, i na osnovu izdatih dozvola, najviše tog tartufa sakupljeno je prošle godine 4.578 kilograma. Iako deluje atraktivan i „obećava sedmicu na lotou“, ovaj biznis sa sobom nosi niz neizvesnos­ti, jer berba zavisi od klimatskih uslova.

- Posao sa tartufima je jako izazovan, nikada ne znate kakva će biti berba - ukazuje Ivana Stanojević, direktorka porodične firme „Tartufi SR“.

Ivana se vratila u Srbiju nakon završenih MBA studija u Americi i uspešno se bavi sakupljanj­em, prodajom i izvozom tartufa u SAD, UAE i Evropsku uniju. Najveći primerci koje je imala su beli tartuf težak 736 grama i crni od 432 grama.

- Trenutno možemo da proizvedem­o 50.000 teglica mesečno. U asortimanu imamo preko 15 proizvoda, svi sa primesama tartufa. Do septembra ćemo izbaciti još tri proizvoda. Snabdevamo u

Srbiji sve luksuzne restorane, hotele i specijaliz­ovane prodavnice, Merkator, Univereksp­ort i druge - kaže Ivana.

Navodi i da postoji značajan prostor za unapređenj­e aktuelnih propisa koji se tiču sektora tartufa u Srbiji.

U Udruženje za biljnu proizvodnj­u i prehramben­u industriju Privredne komore Srbije navode da je primetan rast sakupljanj­a tartufa od 2017. godine, kada je i odobren veći kontingent za ubiranje iz prirode od strane Ministarst­va zaštite životne sredine. Srbija je tokom 2019. godine izvezla tartufa (bele, crne letnje i crne zimske) u vrednosti od oko 400.000 evra. Veliki deo izvoza ovih gljiva čini ilegalni izvoz, tako da je ova vrednost mnogostruk­o veća od prikazane.

Propisi nalažu da se sakupljanj­e tartufa može obavljati samo sa jednim obučenim psom i jednim u postupku obuke, i to samo tokom dana. Ne sme se ubrati više od dve trećine jedinki na mestu sakupljanj­a.

“blic“i Privredna Komora srbije u narednim Mesecima objavljiva­će Tekstove na Temu uspešnog Poslovanja, Pokretanja sopstvenog biznisa i Preduzetni­štva

Prerađevin­e od Tartufa Kao i sveži tartufi iz Srbije se izvoze na tržište Kine, Australije, Rusije, Severne Amerike i sedam do devet zemalja u Evropi poput Italije, Francuske, Holandije, Belgije, Švedske, Norveške.

 ??  ??
 ??  ?? KILOGRAM CRNOG ZIMSKOG TARTUFA ZVANIČNO JE SAKUPLJENO 2020. U SRBIJI
ODSTO JE PREDVIĐEN RAST GLOBALNOG TRŽIŠTA ULJA OD TARTUFA DO 2026. GODINE
KILOGRAM CRNOG ZIMSKOG TARTUFA ZVANIČNO JE SAKUPLJENO 2020. U SRBIJI ODSTO JE PREDVIĐEN RAST GLOBALNOG TRŽIŠTA ULJA OD TARTUFA DO 2026. GODINE

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia