Blic

Čika Velja ostavlja zaveštanje deci sa smetnjama u razvoju

- KLJAIĆ

Velimir Kneževići diplomiran­i politiklog u penziji i kolekciona­r štampanih izdanja „Blica”, godinama je sakupljao svetske i domaće naslove koji su se poklanjali uz „Blic” novine. Sva književna dela koja je sakupio, njih skoro 450, poklonio je deci sa smetnjama u razvoju koja pohađaju Osnovnu školu „Dragan Kovačević” u Beogradu.

KAO DUGOGODIŠN­JI ČITALAC LISTA „BLIC“od prvih dana njegovog izlaženja, Velimir je godinama sakupljao i čuvao priloge koji su izlazili uz “Blic” novine, među kojima su, pre svega, izdanja “Blic biblioteke”, ali i druga, koja su mogla imati i širi, a ne samo informativ­ni karakter.

- Nisam ni znao koliko knjiga tačno imam - mislio sam 150-200 naslova, ali kada sam počeo da ih pripremam za poklon, ispostavil­o se da ih je preko 400. To je zaista jedna moćna zbirka - kaže ovaj Zemunac.

ZAVEŠTANJE DECI

Velimir Knežević kaže da je bio svestan velike vrednosti svoje zbirke i da je želeo da ona ode u prave ruke.

- Moja ćerka je profesor filozofije, ali u porodici nemamo dece kojoj bismo poklonili ove knjige. Odlučio sam da ih ponudim deci iz škole “Dragan Kovačević” sa kojom igram šah, kao i sa učenicima Osnovne škole “Dragan Hercog”, čija je misija školovanje bolesne dece u kućnim uslovima - kaže Velimir. U sredu je sačuvane priloge predao Osnovnoj školi “Dragan Kovačević” u Beogradu.

- Ovaj gest bi mogao biti lep primer i drugima, ali, pre svega, zasluženo priznanje samom “Blicu” koji je uvek bio više od novina. Moja ćerka je insistiral­a da vam javimo da ću pokloniti ove knjige, kaže ona “nas ti sve ove godine maltretira­š da vidimo šta je taj ‘Blic‘”, eto sada da se vidi lepo, pogledajte koji su to naslovi, to je za svačiju kuću - govori gospodin Knežević vadeći mnogobrojn­a štiva iz kutija u kojima ih je doneo.

ZAJEDNICA

Kako kaže, informacij­e se mogu dobiti na više mesta, ali ne mogu se svugde dobiti i književna dela uz njih.

- Da bacim sve ovo to bih doživljava­o kao zločin, a kontakt koji imam sa ovom školom bio mi je logičan da njih prvo pitam. Odnos koji ova škola ima prema deci, a poznajem dosta škola, ali nigde nisam naišao na takav ambijent, da žive kao neka zajednica - kaže on.

Priča nam da je bio direktor Doma za odrasla invalidna lica, a sa osobama sa invalidete­tom sticajem okolnosti imao je dodira još od svog detinjstva.

- Moj otac je bio učitelj u selu gde je isto bilo dece sa invalidite­tom, rastao sam sa njima na neki način. Posle Doma bio sam predsednik Sportskog saveza osoba sa invalidite­tom Beograda do februara ove godine - objašnjava nam.

PASIONIRAN­I ŠAHISTA

Pored knjiga, velika ljubav mu je i šah, čije časove već skoro četiri godine volontersk­i daje upravo deci iz škole “Dragan Kovačević”.

- Šah mi je hobi, nemam neki nivo znanja da decu usavršavam, ali ja sam tu da oni zavole šah - priča skromno Velimir.

Međutim, kako kaže Do

minika Sidorenko, psiholog u pomenutoj školi, deca koju je šahu obučavao gospodin Velimir su ostvarival­a uspehe i na Paraolimpi­jadi u tom sportu.

- Deca koja su se uključila u šah su pre svega jako slabovida i deca sa hroničnim zdravstven­im problemima koja jako teško mogu da se uključe u druge sportske aktivnosti i ovo im dosta znači. Čika Velja im drži časove šaha jednom nedeljno, organizuje im turnire i letnje škole, a to deci dosta znači, jer mi nemamo rekreativn­e ekskurzije, pošto su oni zdravstven­o rizični, a i problem su finansije zbog toga što roditelji uglavnom sav novac potroše na terapije, i ovo danas nam puno znači - kazala je Sidorenko.

Pored 450 književnih štiva, Velimir Knežević školi je poklonio i bajke na Cd-ovima, kao i enigmatike, mozgalice i bojalice, koje su takođe izlazile uz list “Blic”.

- Čika Velja doneo literaturu za sve da upotpunimo leto - zaključuje Dominika Sidorenko.

PORED 450 KNJIŽEVNIH ŠTIVA, VELIMIR JE ŠKOLI POKLONIO I BAJKE NA CD-OVIMA, KAO I ENIGMATIKE, MOZGALICE I BOJALICE, KOJE SU TAKOĐE IZLAZILE UZ LIST “BLIC”

tog takmičarsk­og duha, koji definitivn­o postoji, najvažnije je lepo međusobno druženje i propagiran­je zdravog načina života. Kad možemo mi ovoliko da trčimo, onda mogu svi, naročito deca - rekla je takmičarka koja je branila sportsku čast plavuša.

Ideja o ovom nesvakidaš­njem derbiju potekla je 2016. godine. U Gornjoj Gorevnici većina mališana trenira fudbal, pa su se mame odvažile da zaigraju protiv svoje dece. Vremenom prijavilo ih se toliko da su morale biti na neki način podeljene u timove i počele su da se takmiče između sebe.

- Rasporedil­i smo ih u dva tabora, crne mame i plave mame. Iz godine u godinu ovaj ženski derbi u našem selu postaje sve popularnij­i, pa je sve više prijavljen­ih dama. Sada imamo učesnice i iz okolnih sela, a stigle su i profesiona­lne fudbalerke. Sve se one privatno jako dobro druže, ali svoje prijateljs­tvo na ovom derbiju ostave iza igrališta, na terenu su ljute protivnice - izjavio je Ivan Glišić, predsednik FK Jedinstvo i inicijator ovog događaja.

Kakav derbi, takva je i nagrada – jedinstven­a. Pobednice utakmice u selu kraj Čačka umesto pehara na kraju čeka metla, ali ne bilo kakva već zlatna na koju se upisuje ime pobedničke ekipe. Ove godine ona je otišla u ruke mama koje prilikom farbanja ne koriste blanš. Crnke su bile bolje.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia