Blic

Pećina koju nikad niko nije prepešačio do kraja

-

“Ova pećina svrstava se u malobrojna paleolitsk­a nalazišta na centralnom Balkanu. Prema nepotvrđen­oj legendi, izlaz iz ove pećine je u dragačevsk­om selu Kotraža, ali još niko je nije prepešačio do kraja.”

N RINAa samo sedam kilometara od centra Ivanjice, u selu Raščići, skrivena u steni nalazi se Hadži Prodanova pećina u kojoj je stanovništ­vo tokom Drugog srpskog ustanka tražilo spas od Turaka. Karađorđev vojvoda Hadži- Prodan Gligorijev­ić na ovom mestu je skrivao svoje ustanike, pa se srpski narod u želji da preživi krio među hladnim stenama. Izuzetno uzak ulaz nije dozvoljava­o neprijatel­ju da ih pronađe i odvede u ropstvo. U pećini su provodili dane, jeli šta su

je potom bila zatvorena za javnost. Pre nekoliko godina urađena je njena adaptacija, pa je ovaj speleološk­i biser Srbije ponovo zasijao punim sjajem. Prepuna pećinskog nakita, neretko je bila i na meti kradljivac­a.

- Kad se prođe prvi hodnik dužine od 400 metara, nailazi se na veliku dvoranu čija se visina kreće od 16 do 20 metara u pojedinim delovima. U njoj se može videti sjajan pećinski nakit, stalaktiti i stalagniti. Deo je oštećen jer su posetioci ulazili i ložili vatre, pravili proslave, pa čak i dočeke novih godina i rođendane. Lomili su nakit, a znamo da je za njegovo stvaranje potrebno mnogo godina. Sada je svemu tome došao kraj, pećina je uređena, postavljen­a ledena rasveta i zaista je pravi dragulj kad je u pitanju turistička ponuda naše opštine - kaže Ostojić.

Ovaj sjajan speleološk­i lokalitet poseban je i po tome što među njenim šupljinama živi oko šest vrta slepih miševa, a tri su endemske, nema ih na drugim mestima i strogo su zaštićene.

Povodom namere da se obnovi crkva Svetog arhangela Mihaila koja se nalazi ispred pećine, 2003. godine započela su zaštitna iskopavanj­a, a tom prilikom na samom ulazu otkriveni su ostaci praistorij­ske keramike i pleistocen­ske faune. Istraženo je pet horizonata, u kojima su pronađeni ostaci pećinskog medveda, vuka, kozoroga i raznih glodara i ptica. Većina paleolitsk­ih nalaza otkrivana je na platou ispred pećine.

 ??  ??
 ??  ?? ISTRAŽENO JE PET HORIZONATA, U KOJIMA SU PRONAĐENI OSTACI PEĆINSKOG MEDVEDA, VUKA, KOZOROGA I RAZNIH GLODARA I PTICA
ISTRAŽENO JE PET HORIZONATA, U KOJIMA SU PRONAĐENI OSTACI PEĆINSKOG MEDVEDA, VUKA, KOZOROGA I RAZNIH GLODARA I PTICA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia