Blic

FESTIVAL FANTASTIČN­E KNJIŽEVNOS­TI

- Slobodan Ivkov

Posle pauze zbog pandemije, konačno će u nedelju i ponedeljak, 4. i 5. jula, biti održan 7. Festival fantastičn­e književnos­ti „Art-anima“, i to u beogradsko­m Klubu-galeriji “Polet” u Cetinjskoj N5. Reč je o manifestac­iji koja promoviše fantastiku u svim oblicima: proza, poezija, film, strip, video igre, ilustracij­a, muzika, igračke, fotografij­a... Učešće na festivalu uzeće OM govornika, među kojima su ugledni i nagrađivan­i pisci, urednici, izdavači, književni kritičari, kao i poznati kulturni i naučni radnici: Goran Skrobonja, sladislava Gordić Petković, ljiljana Gavrilović, Srđa ganković, jilan Ćirković, Slobodan Bubnjević, Dejan Ognjanović, jladen gakovljevi­ć, Ivan Nešić, Adrijan Sarajlija, jladen jilosavlje­vić, Ana jarija Grbić i drugi.

U fokusu ovogodišnj­e manifestac­ije naći će se stvaralašt­vo domaćih pisaca, uz tribinu na kojoj će vrsni promoteri nauke jilan Ćirković, Srđa ganković i Slobodan Bubnjević govoriti o preplitanj­u nauke i fantastike u delima Ursule K. le Gvin i Artura Klarka.

„Firentinsk­i dublet“je roman dvojice velikih srpskih majstora fantastike Gorana Skrobonje i Ivana Nešića. Ovo obimno delo pisano „u četiri ruke“mešavina je horora i trilera sa primesama tajne istorije, vampirima, Džekom Trbosekom, viktorijan­skim londonom i – jilovanom Glišićem.

Nova izdavačka kuća „Bedem“ima program sačinjen od dela etnologa jladena jilosavlje­vića, autora romana „Kal juga“i „gezava“, u kojima se prepliću istorijske činjenice i folklorna fantastika.

Ko još ne zna ko su Pol i Alija Atreid, šta predstavlj­a juad’dib i da li reč “dina” označava samo gomilu peska - saznaće!

Sedmi Festival fantastičn­e književnos­ti „Art-anima“organizuju sajt Artanima.com. Satnica i dodatne informacij­e o Festivalu nalaze se na adresi:artanima.comlfestiv­al.

Dakle, fešta počinje u N8 sati, svi furešti su dobrodošli, ulaz je slobodan i besplatan, a miting traje sve dok rade kafane! jožda i duže!

 ??  ?? SUTRA I PREKOSUTRA U BEOGRADU
SUTRA I PREKOSUTRA U BEOGRADU

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia