Blic

Lažne diplome

- BOJANA BOGOSAV pomoćnik urednika

Zamislite odete u dom zdravlja da vadite krv i medicinska sestra od 40 godina počne da se trese i ne zna kako da ubode iglu. Zamislite, imate temperatur­u i doktor vam prepiše pogrešnu terapiju. Ili, ne daj bože, pošaljete svoje stare i teško bolesne roditelje u Dom, a tamo ih sačekaju neuke medicinske sestre, koje ne znaju kako da im pruže pravu brigu i pomoć.

E pa, to nije mogao da zamisli, niti je očigledno želeo da zamisli, Zoran Jovanović, vlasnik Akademije „Dositej“, koji je za nekoliko stotina do više od 1.000 evra prodavao diplome srednje medicinske škole građanima koji nemaju veze sa medicinom?! Jovanović je diplome prodavao onima koji su, čini se, hteli da odu preko grane, nađu posao u Nemačkoj ili nekoj drugoj zemlji EU koja daje velike plate našim medicinski­m radnicima.

Ovaj vlasnik privatnih škola mislio je samo na novac. Ne i na ljude koji zbog rada lažnih medicinara mogu da završe sa posledicam­a

Uslov za diplomu, istraga pokazuje, nije postojao, a važno je bilo samo doći do posrednika, izdvojiti nekoliko stotina do 1.000 evra i više. Časovi, predavanja, ocenjivanj­e, praksa, nisu postojali.

Isto to, radio je i na drugim smerovima svoje privatne akademije, pa su mnogi postali tehničari, mašinci, građevinci. Ko od njih zna da radi posao za koji je diplomu dobio, sam Bog zna. I možda Jovanović.

Ovaj vlasnik privatnih srednjih škola, mislio je samo na novac. Ne i na ljude koji zbog nestručnog rada lažnih medicinara mogu završe sa ozbiljnim posledicam­a po zdravlje.

Nije mislio ni o njihovim porodicama, životima... Ni o čemu osim o parama. Diplome je prodavao kao da su karte za koncert i tako direktno doveo u opasnost mnoge koji će se direktno naći u kontaktu sa lažnim medicinari­ma. Doveo je u opasnost njihove živote. Prodavanje diploma u Srbiji nije novina. Za to se zna već godinama, decenijama unazad. I to predstavlj­a veliki problem po sve sfere života. Međutim, da bi se to iskorenilo, institucij­e bi trebalo da nastave dublje da istražuju škole, fakultete. Da jednom godišnje ispitaju njihovo poslovanje. Jer ako se ovaj trend nastavi, može doći do ozbiljniji­h posledica.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia