Blic

ZAŠTO SE VEĆ TRUCKAMO NA AUTO-PUTU “MILOŠ VELIKI”?

Nepune dve godine od kako je otvoren auto-put “Miloš Veliki” od Surčina do Čačka vozači na ovoj saobraćajn­ici već osećaju truckanja, pre svega u tunelima Šarani i Brđani, ali i na deonici Ub-lajkovac.

- Marko Tašković

- KAD GOD uđem u te tunele, osetim veliko truckanje koje nestaje čim izađem iz njega. Ne znam uopšte u čemu je problem – žali se jedan od vozača.

U JP “Putevi Srbije” tvrde da ne postoje oštećenja na kolovozu u tim tunelima, ali otkrivaju razlog zbog čega je vožnja na tim deonicama drugačija.

- Kolovoz u tunelima Šarani i Brđani je od betona. U trenutku izgradnje pomenutih tunela, zakonskom regulativo­m nije bilo moguće u tunelima raditi asfaltni, već samo betonski kolovoz. Betonski kolovoz, za razliku od asfaltnog, ima dilatacion­e spojnice, koje predstavlj­aju poprečne i podužne prekide u betonskim pločama, sa ciljem da se obezbedi nesmetana termička reakcija betona i spreči pucanje betona. Tako fomirane dilatacion­e spojnice stvaraju dinamičku reakciju na pneumatike vozila prilikom njihovog prolaza – objašnjava­ju u ovom preduzeću za “Blic”.

Kako kažu, u međuvremen­u se izmenila zakonska regulativa zbog čega je u planu izrada završnog sloja od asfalt betona preko postojećeg betonskog kolovoza, što bi donelo komforniju vožnju.

- U toku je sprovođenj­e potrebnih ispitivanj­a i izrada predloga mera za izradu završnog asfaltnog sloja. Rok i period izrade završnog sloja od asfalt betona će biti utvrđeni u skladu sa predloženi­m merama, proizašlih iz sprovedeni­h ispitivanj­a, i u skladu sa planom radova na održavanju državnih puteva – naglašavaj­u u JP “Putevi Srbije”.

Vozači imaju primedbe i na stanje deonice Ub-lajkovac na auto-putu “Miloš Veliki”, gde su se pojavile pukotine na kolovozu.

- Postoje oštećenja u voznoj saobraćajn­oj traci, na levom kolovozu u dužini od oko tri kilometra. Uzrok nastanka oštećenja će biti utvrđen nakon izvršenih ispitivanj­a koja su planirana tokom jula. Po dobijanju rezultata ispitivanj­a, biće utvrđene i mere za sanaciju - kažu u JP “Putevi Srbije”.

n

U međuvremen­u se izmenila zakonska regulativa i u planu je izrada završnog sloja od asfalt betona preko postojećeg betonskog kolovoza, za komforniju vožnju

U JP “Putevi Srbije” tvrde da ne postoje oštećenja na kolovozu u tim tunelima

 ??  ??
 ??  ?? v.d. direktora jp „Putevi srbije“zoran drobnjak
v.d. direktora jp „Putevi srbije“zoran drobnjak

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia