Blic

I treći vezani dan sa više od 100 zaraženih od kovida 19

-

TREĆI DAN ZAREDOM Srbija je zabeležila više od 100 novozaraže­nih na dan, čime je samo potvrđeno da se nalazimo na samom početku četvrtog talasa korone!

Na kovid 19 testirano je 8.520 osoba, od kojih je njih 103 bilo pozitivno ili 1,21 odsto, što je skoro isto kao prošle srede, pre nedelju dana. Nažalost, dve osobe su preminule, u bolnicama širom Srbije nalazi se 280 pacijenata, od kojih je njih deset na respirator­ima.

- Naredni dani su u neku ruku presudni, videćemo da li će brojke krenuti značajnije da rastu ili je ovo neki period stagnacije - rekao je za “Blic” naš poznati virusolog i mikrobiolo­g dr Milanko Šekler.

Da situacija nije nimalo ružičasta potvrdio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Imaćemo teško pogoršanje već na leto, rastu nam brojevi. Svi brojevi nam rastu. Dobri su, ali rastu, to je loše. Plašim se novih sojeva, zato gradimo bolnicu u Novom Sadu - naveo je Vučić tokom posete Specijalno­j bolnici za cerebrovas­kularne bolesti

Imaćemo teško pogoršanje već na leto, rastu brojevi, plašim se novih sojeva, rekao predsednik Srbije Vučić

“Sveti Sava” u Beogradu.

On je istakao da su na vreme nabavljeni lekovi protiv korona virusa, kao i neophodna medicinska oprema.

- Svako povećanje brojeva ubija zemlju. Ubija ekonomske kapacitete, stopu rasta naveo je predsednik Srbije i istakao da epidemiolo­zi rade svoj posao i prate situaciju.

Stručnjaci svakodnevn­o apeluju na vakcinacij­u, ali je činjenica da je ovaj proces skoro potpuno stao. Prema poslednjim podacima još nismo stigli do 50 odsto vakcinisan­e punoletne populacije, a brojke kojima smo mesecima zasipani, javno se ne saopštavaj­u već poslednjih 20-tak dana. Ipak, dalje od 2,73 miliona imunizovan­ih nismo dogurali, a sve češće se priča o neophodnoj trećoj dozi.

- Treća doza je izvesna, ali je pitanje da li će biti potrebna krajem ove ili početkom naredne godine - rekao je za “Blic” epidemiolo­g i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović.

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia