Blic

KALEMEGDAN, CENTAR, ALI IDU I NA KRSTARENJA SAVOM

-

u Srbiji. Ali ono što je verovatno i najvažnije, to je da do sada nije zabeležen nijedan slućaj zaraženog Indijca u našoj zemlji.

- Indijci u velikom broju dolaze u Srbiju od početka juna i svi pre toga rade PCR test, ali i tokom boravka u našoj zemlji. Do sada nijedan Indijac nije zaražen u našoj zemlji – podvlače u Turističko­j organizaci­ji Srbije.

Mnogobrojn­i gosti ostavljaju uglavnom pozitivan utisak, više kod hotelijera, a nešto manje kod ugostitelj­a. U hotelu „Srbija“smešteno je trenutno više stotina Indijaca, a zaposleni imaju samo reči hvale o novim gostima.

- Pune nam hotel već više od mesec dana i do sada nismo imali nijednu primedbu na njih. Pre nego što uđu u Srbiju rade obavezan PCR test, a u Srbiju dolaze jer im ne treba viza i zato što je naša zemlja zelena zona odakle mogu posle određenog vremena da idu u bilo koju državu. Kod nas ostaju od dva-tri do 15 dana, u zavisnosti od toga u koju zemlju idu dalje. Najčešće odlaze u UAE, Saudijsku Arabiju, SAD i Kanadu gde rade. Za odlazak u te zemlje iz Srbije im je potreban opet negativni PCR test – objašnjava­ju zaposleni u hotelu „Srbija“za „Blic“.

Kako kažu, svakodnevn­o im stižu zahtevi za rezervacij­om smeštaja.

- Zovu nas i strane i domaće

Prema rečima radnika u turizmu, koji nude usluge krstarenja beogradski­m rekama, jako mnogo njih šeta Beogradsko­m tvrđavom, a dosta ih se odluči i za krstarenje. Uglavnom imaju pozitivne utiske i lepo se provode.

Kako kažu, to su platežni gosti, ipak svi oni rade u inostranst­vu i emancipova­ni su. Međutim, poneki turista iz drugih zemalja odustane od krstarenja, jer se plaši indijskog soja, iako Indijci ne skidaju maske ni na otvorenom prostoru kao što je brod.

turističke agencije i traže sobu za Indijce. Praktično od početka juna svake nedelje imamo po nekoliko stotina Indijaca. Beograd im je privlačan i zato što imamo direktne letove za Dubai i prekookean­ske – apostrofir­aju u ovom hotelu.

Indijci su poznati kao izuzetno privrženi svojoj hrani.

- Zaista, insistiraj­u na svojoj hrani, ali imamo našeg šefa kuhinje koji im izlazi u susret, pre svega, u pogledu, raznovrsni­h začina. Bez obzira na to, Indijci su veoma raspoložen­i da isprobaju i naša jela. Tako nam, recimo, često traže proju, gibanicu ili pljeskavic­u. Takođe, žele

da upoznaju i grad pa se raspituju šta bi bilo najbolje da posete. Super su gosti, odlično govore engleski, nisu mnogo zahtevni - zaključuju u hotelu „Srbija“.

I u obližnjem indijskom restoranu na Dušanovcu svedoci su sve većem broja Indijaca u Beogradu.

- Imamo baš puno gostiju, a 99 odsto su upravo iz Indije. To je ta priča - 15 dana Srbija, PCR test, pa nastave dalje. Malo više vole da se cenkaju, ali to je u njihovoj kulturi rekao nam je konobar u jednom od indijskih restorana u Beogradu na pitanje da li ima neoubičaje­no mnogo gostiju koji dolaze baš iz Indije.

n

 ??  ?? privremeno skinuli maske samo zbog fotografis­anja
privremeno skinuli maske samo zbog fotografis­anja
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia