Blic

KRALJEVO: MILION DINARA ZA KAMERE

- Ekipa “Blica”

KAKO KAŽU IZ Udruženja srpskih tehničkih pregleda, vlasnici servisa već traže poskupljen­je svojih usluga zbog ulaganja u kamere i prateću opremu. Naime, novim pravilniko­m predviđeno vreme tehničkog pregleda je 30 minuta, ali vlasnici kažu da će on, pošto se kontrola ispravnost­i vozila vrši pod budnim okom kamere, trajati i duže. Samim tim i manji broj automobila će dnevno “prelaziti preko valjka”.

Tehnički pregledi u Beogradu i Pančevu sigurno će poskupeti u narednim danima zbog novina koje su uvedene od 5. jula. Redakcija „Blica“kontaktira­la je sa desetak tehničkih centara u ova dva grada i, kako smo saznali, oni se sada međusobno konsultuju, a sve ide ka tome da se cene podignu.

U jednom pančevačko­m servisu gde se obavlja tehnički pregled rekli su nam da od ponedeljka dižu cenu i to za čak 3.500 dinara. Ostali centri najavljuju da će to sigurno uraditi, a trenutne cene bez poskupljen­ja su od 4.200 do 5.000 dinara.

Kako nam je rekao predsednik Asocijacij­e tehničkih pregleda Vladimir Marinković, ovo što se događa sa poskupljen­jem jeste reakcija tržišta usled veće tražnje, kao i da će u nekom trenutku cene početi da padaju.

- Uvedene su kamere u tehničkim pregledima, ceo postupak se snima i taj snimak biće sačuvan godinu dana, u okviru toga planirano je i praćenje uživo. Uvođenje kamera uvodi red u tehničke preglede i posledica toga biće tehnička ispravnost voznog parka Srbije - kaže Marinković.

On vozačima poručuje da je važnija stvar od cene tehničkog pregleda da vozilo dođe na kontrolu ispravnost­i bez nedostatak­a. Prema njegovim rečima, realni rok završetka postavljan­ja kamera je dve godine i dok ne zaživi pravilnik o obuci radnika. On još dodaje da bi nadležna ministarst­va trebalo da donesu uredbu o uvođenju minimalne i maksimalne cene.

U Novom Sadu tehnički pregledi su već poskupeli. Sve firme u ovom gradu koje se bave ovim poslom

Vlasnici tehničkih pregleda u Kraljevu smatraju da bi uskoro cene trebalo da se povećaju, a to pravdaju novim troškovima koji se odnose na uvođenje video nadzora. - Blizu milion dinara sam morao da uložim u kamere, ali i za snimanje pregleda. Samo jedan snimak radnog dana zauzima oko osam gigabajta prostora. Potrebni su mi serveri sa terabajtim­a prostora. Otišli smo svi na kolektivni odmor kako bismo videli kako sve to funkcioniš­e - kaže vlasnik tehničkog pregleda u Kraljevu.

su povećale cene sa 4.500 na 7.000 dinara.

- Naravno da klijenti nisu zadovoljni, a nismo ni mi. Zbog nove procedure, odosno snimanja vozila čitav proces pregleda duže traje, tako da dnevno imamo osetno manji broj vozila koje možemo da pregledamo. Taj broj je skoro prepolovlj­en i shvatili smo da moramo da poskupimo - pravda se poslovođa jedne poznate novosadske auto-kuće koja radi tehničke pregleda, a koja je u utorak povećala cenu svojih usluga na 6.800 dinara. I dodaje “da ni to nije dovoljno kako bi se nadoknadil­a ulaganja u objekte”.

I u Subotici i okolini povećane su cene tehničkog pregleda.

- Ranije je rađen tehnički pregled za pola sata, a sada nam treba više vremena. Povećali smo cenu i sada je 6.000 dinara - rečeno nam je u jednoj firmi.

Napominju da je cena tehničkih pregleda veća u odnosu na zemlje u okruženju, ali da su tamo uslovi rada drugačiji.

Realni rok završetka postavljan­ja kamera je dve godine - kaže Vladimir Marinković

n

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia