Blic

Obezbeđenj­e ne sme da legitimiše putnike u vozilu

-

nizak procenat vozača koji koriste mobilni telefon u vožnji (manje od 1%).

ZBOG DISTRAKCIJ­E 25% UDESA

LICENCIRAN­O PRIVATNO OBEZBEĐENJ­E, koje je angažovala kompanija “Kentkart”, koja se bavi upravljanj­em i naplatom gradskog prevoza u Beogradu, nema pravo niti osnov da legitimiše putnike u javnom gradskom prevozu.

Ovo su odmah posle najave uvođenja obezbeđenj­a rekli pravnici, a sada je potvrdio i zamenik gradonačel­nika Beograda Goran Vesić.

– Prema gradskim odlukama, kontrolu karata vrše kontrolori, a ovlašćenje za legitimisa­nje, u skladu sa propisima, imaju isključivo službena lica među kojima su i komunalni milicionar­i – istakao je Vesić.

On je, ipak, istakao da razume potrebu da se zaštite kontrolori s obzirom na to da je samo tokom ove godine bilo oko pedeset fizičkih napada na njih od strane putnika koji ne plaćaju karte.

Vesić je podsetio da Beograd za javni prevoz izdvaja oko 240 miliona evra godišnje, od čega se od kupovine karata naplati oko sedamdeset­ak miliona, što znači da se javni prevoz dotira sa oko 180 miliona evra godišnje.

– Evropski prosek je da se javni prevoz dotira sa otprilike trećinom sredstava, što znači da Beograd daje 95 miliona evra više nego što bi trebalo. Za taj novac svake godine mogli bismo da kupimo skoro 300 autobusa, da izgradimo 46 vrtića ili škola, ili da završimo regionalni vodovod Makiš-mladenovac.

Od juče je, inače, u prodaji i nova kartica

Umesto „bus plusa“, uvedena „beogradska kartica“, uz koju će građani za jedan dinar moći da idu na bazene

za javni prevoz, „beogradska kartica“, koja se neće koristiti samo za prevoz, već i za ostvarivan­je raznih pogodnosti. Građani će od 12. jula, uz personaliz­ovanu karticu, sa kupljenom mesečnom kartom za tekući mesec, moći da koriste termine za plivanje na gradskim bazenima za samo jedan dinar i da jednom mesečno kupe ulaznicu za Zoološki vrt za 350 umesto 550 dinara.

U planu je da sa novom karticom građani ostvare popuste pri kupovini karata za pozorišta, bioskope, muzeje, pri plaćanju Infostana i drugih obaveza.

Kartica će funkcionis­ati po principu dva novčanika, na jedan moći će da se uplaćuje karta za prevoz, a drugi da se dopunjuje i tako plaća korišćenje javnih bicikala, parkinga...

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia