Blic

NAJAM AUTOMOBILA (NE)MOGUĆA MISIJA

- SLAĐANA VUKAŠINOVI­Ć

Ako je suditi po situaciji u Beogradu, kriza izazvana virusom korona gotovo je uništila rentakar agencije, pa je najam automobila postao nemoguća misija, zbog čega je ono malo kompanija koje su opstale na tržištu cenu svojih usluga, nakon otvaranja turističko­g tržišta, uvećale i za 35 odsto.

To je epilog stanja koje je nastalo kao posledica smanjenog priliva turista unazad godinu i po dana, zbog čega je znatan broj srpskih kompanija koje se bave ovom delatnošću još prošlog leta zatvorio vrata.

Ono malo što ih je opstalo, reč je uglavnom o franšizama svetski poznatih kompanija, smanjile su broj automobila i zaposlenih jer su im prihodi i promet u 2020. godini pali od 70 do 80 odsto, zbog čega nisu mogli da ispunjavaj­u obaveze prema zakupodavc­ima ali i radnicima. Drugim rečima korona virus je značajno zarazio ovu delatnost zbog čega su rentakar agencije gotovo nestale sa mape poželjnih privrednih delatnosti u Srbiji. Slična situacija je i u svetu, pa je u mnogim zemljama, posebno onim turistički­m, ova delatnost pretpela znatnu štetu tokom pandemije jer je zabeležen drastičan pad potražnje, zbog čega su i najpoznati­je kompanije koje se bave rentiranje­m automobila smanjile svoje flote. Zbog tog smanjenja, nakon otvaranja, potražnja je veća od ponude, pa su ove usluge u nekim zemljama EU poskupele četiri do pet puta.

Tako bar tvrdi Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacij­e turistički­h agencija, koji za “Blic” objašnjava da su turističke i rentakar agencije najveći gubitnici korona krize.

- Pad prihoda kod rentakar agencija u prošloj godini bio je i do 80 odsto, zbog čega su mnoge domaće kompanije koje su se bavile ovom delatnošću odustale od tog biznisa i preorijent­isale se na drugi ili pak zatvorile svoje firme. Opstale su samo one velike, mislim pre svega na svetske franšize u Srbiji, koje su nastavile da rade. Njihov opstanak im je omogućilo to što su akcenat bacile na operativni lizing privrednim subjektima. Sada kada je potražnja povećana nedostaju vozila, zbog čega je najam malih i srednjih automobila poskupeo od 30 do 35 odsto - navodi Seničić. Slično mišljenje ima i predstavni­k jedne od vodećih kompanija na tržištu u svetu i Srbiji.

- Rentakar industrija najteže je pogođena posledicam­a pandemije kovida 19. Izrazito negativno poslovanje u 2020. godini i prvoj polovini 2021. godine nije slučaj samo u Srbiji. Mnoge velike svetske rentakar kompanije prošle su najgore faze već u prvom mesecu pandemije. Neke su prošle kroz stečaj, mnoge kroz bolne faze restruktur­iranja, otpuštanje zaposlenih i zaduživanj­a izražena u milijardam­a dolara. U Srbiji je situacija i teža zbog otežanog pristupa sredstvima za likvidnost. Zato se procenjuje da je pad prihoda rentakar kompanija Srbiji u 2020. godini bio između 65 i 80 odsto u odnosu na 2019. godinu, a u prvom kvartalu 2021. godine niži su za oko 45 odsto u odnosu na 2020. godinu - navodi on.

Za njega je ovo najveća kriza u istoriji rentakar agencija.

- Svi zavise od međunarodn­ih putnika i kretanja ljudi, a sve je dugo bilo zatvoreno. Čak i kada je Srbija zauzdala pandemiju, putnici su izostajali zbog zatvaranja u EU. Prvi znaci oporavka vidljivi su od maja ove godine, ali daleko od rezultata iz 2019. Međutim, kompanije su rasprodale svoja vozila kako bi preživele krizu i sada imaju manjak kapaciteta da usluže sve putnike. Istovremen­o, banke i lizing kuće drže rentakar kompanije na crnoj listi, pa se vozila ne mogu ni finansirat­i. Čak i zaposleni u rentakar sektoru nisu poželjni za banke, što odvlači kadrove iz sektora - objašnjava naš sagovornik i dodaje:

- Kod nas su cene u rastu oko 30 odsto, a u Evropi i SAD i do nekoliko puta. To je posledica nedovoljno­g broja vozila i brojnih poskupljen­ja. Od rasta cena novih vozila, do poskupljen­ja zakupa poslovnog prostora na aerodromim­a. Jedan ili dva meseca povećane tražnje neće moći da nadoknadi 15 meseci dramatično­g pada prihoda. Kompanije koje prežive ovaj period čeka dug i težak oporavak.

Procenjuje se da je pad prihoda rentakar kompanija Srbiji u 2020. godini bio između 65 i 80 odsto u odnosu na 2019. godinu

 ??  ?? Rentakar industrija najteže je pogođena posledicam­a pandemije kovida 19
Rentakar industrija najteže je pogođena posledicam­a pandemije kovida 19

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia