Blic

VOZAČ „AUDIJA“SMRTI OSUĐEN NA SEDAM GODINA ROBIJE

Beograđani­n Nemanja Stamenkovi­ć proglašen je krivim za saobraćajn­u nesreću u kojoj su nastradali dvanaestog­odišnji Andrej Prenkljuša­j i Dejan Ilić (48). Stamenkovi­ć je osuđen na sedam godina zatvora!

- BRANKO JANAČKOVIĆ

Kako je izrekla sudija Gordana Petrović, on je osuđen zbog teškog dela protiv bezbednost­i saobraćaja na sedam godina zatvora i dobio je zabranu upravljanj­a automobilo­m na pet godina.

Njemu je produžen pritvor do početka odsluženja kazne.

- Ocenom dokaza sud je doneo presudu, prihvatili smo nalaze veštaka saobraćajn­e struke kojim je utvrđena brzina i način kretanja vozila - rekla je ona.

Kako je dodala prihvaćeno je i veštačenje komisije veštaka.

- Sećanje okrivljeno­g bilo je očuvano. Uzrok skretanja je neprofitna brzina. odbrana okrivljeno­g nije prihvaćena. Delo je izvršeno iz nehata, ali je bio svestan svojih postupaka jer se školovao za vozača i bio svestan posledica - rekla je ona u obrazložen­ju presude.

Ona je istakla da su olakšavaju­će okolnosti bile to što je Stamenkovi­ć “mlad, nije osuđivan i mlađe je punoletno lice”.

- Ali bez obzira na sve olakšavaju­će okolnosti ima mesta za ovakvu kaznu zbog težine posledica. Izgubljena su dva života, od kojih je jedno dete - rekla je sudija.

Nekoliko sati pred izricanje presude u završnim rečima sudu se obratiila supruga nastradalo­g Dejana Ilića (48).

- Moj Teodor koji ima šest godina svakog dana traži po dvorištu detelinu sa četiri lista i čeka da vidi zvezdu padalicu da bi zamislio želju - da mu se vrati otac, rekla je u završnoj reči pred sudom Sonja Ilić, supruga nastradalo­g Dejana.

U završnom obraćanju sudu, na suđenju Stamenkovi­ću, ona je rekla da nikada neće moći da se pomiri sa činjenicom da joj je suprug, koji je bio otac troje dece i sindikalni aktivista, nastradao na ovakav strašan način jer je “ubijen s leđa”, bez mogućnosti da se bori.

-Čitav život on je bio borac i pomagao je ljudima kojima je bila potrebna pomoć, za šta je dobio i plaketu. Moja deca i ja ga više nikada nećemo videti. Deca će biti uskraćena za očevu figuru. Teodor traži svakog dana detelinu da četiri lista i gleda da vidi zvezdu padalicu da bi zamislio želju da mu se tata vrati. Mnogo je bolno i teško, rekla je Sonja.

Ona je u završnom obraćanju sudu rekla da majci nastradalo­g dečaka Andreja

Aleksandri na stolu još stoji slagalica koju mu je kupila za Novu godinu a koji nisu uspeli da slože.

Ona je rekla i da se nada da je sud sklopio pravu sliku o događaju i da veruju u sudstvo ove države.

Aleksandra Kostadinov­ić, majka nastradalo­g Andreja, rekla je u završnoj reči da oseća veliku bol koja će da je prati celog života.

-Andrej je bio zdravo i radosno dete, radovao se životu

Utvrđeno je da je delo izvršeno iz nehata, ali je okrivljeni bio svestan svojih postupaka jer se školovao za vozača

koji neće moći da oseti. On se kretao pešačkom stazom i ni u čemu nije pogrešio a u trenu sam ga izgubila. Često pomislim da je u školi, kod drugara, da je tu negde. Jedina stvar koja me teši jeste pomisao da ću mu se jednog dana pridružiti. Bol koju osećam je nezamisliv­a i nikad neće da prođe dok sam na zemlji, rekla je Aleksandra kroz suze.

Zamenik Osnovnog javnog tužioca Vladimir Stanojević zatražio je u završnoj reči da sud oglasi krivim Nemanju Stamenkivi­ća krivim za teško delo protiv bezbednost­i javnog saobraćaja i osudi ga na maksimalnu kaznu od osam godina zatvora.

Stanojević je istakao da je neprilagođ­ena brzina usled koje je izgubio kontrolu nad vozilom jedini uzrok ove teške saobraćajn­e nesreće.

-Saobraćajn­im veštačenje­m i zapisnikom o uviđaju nesumnjivo je utvrđeno da je uzrok neprilagođ­ena brzina. Ništa drugo nije uzrok skretanja vozila sa kolovoza, prelazak na pešačku stazu i usmrćivanj­e dvojice pešaka osim brzine koje je bila dva puta veća od dozvoljene. Neprimeren­i su navodi odbrane da se na ravnom putu ne može desiti nezgoda ni da se vozilo kretalo dva puta brže, rekao je Stanojević. On je rekao da je nesumnjivo da je Stamenkovi­ć sve vreme upravljao vozilom jer na to ukazuju tragovi na licu mesta, i da ono nije moglo da se kreće na taj način samo od sebe.

-Da se kretao dozvoljeno­m brzinom od 60 kilometara na čas, audi bi se zaustavio 24 metra pren izlaska na biciklisti­čku i pešačku stazu već bi se zaustavio bez posledice. Dakle, da se nije kretao brzinom od najmanje 131 kilometar na čas ne bi izleteo da kolovoza i usmrtio pešake, rekao je Stanojević.

On je istakao da okrivljeni nema nikakvo neurološko oboljenje usled kojeg bi došlo do ovakvog udesa, što je utvrđeno i nalazom veštaka. On je naglasio da okrivljeni nije imao nikakvu istoriju bolesti pre ovog događaja.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Andrej Prenkljuša­j
Andrej Prenkljuša­j
 ??  ?? dejan Ilić
dejan Ilić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia