Blic

Otvoren 74. Filmski festival u Kanu

-

MEĐUNARODN­I FILMSKI FESTIVAL u Kanu svečano su otvorili Pedro Almodovar, Spajk Li, Džodi Foster i Bong Džun-hoa.

Na crvenom tepihu se najpre pojavila francuska glumica, dobitnica Oskara, Marion Kotijar, a za njom su se ređale filmske zvezde iz celog sveta.

Ove godine za Zlatnu

U Kanu više nije na snazi policijski čas niti ograničenj­e broja ljudi u bioskopski­m salama, ali je nošenje maske obavezno u zatvorenom prostoru

palmu će se nadmetati 24 filmska ostvarenja, a žirijem 74. filmske smotre u Kanu predsedava­će američki reditelj Spajk Li, kao prvi Afroamerik­anac predsednik žirija.

Tokom festivala, koji traje do 17. jula, biće prikazano više od 60 filmova.

Američka glumica i rediteljka Džodi Foster, koja se sa 13 godina prvi put pojavila u Kanu nakon uloge u filmu “Taksista” je počasna gošća ceremonije otvaranja festivala i primiće počasnu nagradu, prenosi Rojters.

Festival na Francuskoj rivijeri nije održan prošle godine zbog pandemije korona virusa, a ove godine se, umesto u maju, održava u julu.

“Ovo će mi biti prvi odlazak u bioskop u poslednjih 15 meseci”, izjavio je brazilski sineasta Kleber Mendonsa Filjo, jedan od članova žirija.

Prestižnom skupu svetske kinematogr­afije prisustvov­aće i brojne druge zvezde, među kojima su i Katrin Denev i Marion Kotijar. U glavnoj konkurenci­ji su i francuski filmovi reditelja Fransoa Ozona, Žaka Odijara i Katrin Korsini. Za Zlatnu palmu će se, između ostalih, nadmetati i ruski reditelj Kiril Serebrenik­ov, kome je zabranjeno da napušta Rusiju i neće moći da prisustvuj­e festivalu.

Van konkurenci­je biće prikazan film “De son vivant” francuske rediteljke Emanuel Berko sa Katrin Denev u glavnoj ulozi.

 ??  ?? spajk li će predsedava­ti žirijem
spajk li će predsedava­ti žirijem

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia