Blic

PARTIZAN OTKAZAO MEČ SA SEŽANOM

- ALEKSANDAR PIJEVAC

finansijsk­im mogućnosti­ma. Kada imamo novca, naravno da želimo da ga uložimo, jer težimo da budemo bolji. Ne bežimo od toga da ćemo više ulagati, ako finansijsk­a situacija bude bolja posle izlaska iz ove situacije sa pandemijom korona virusa. Sa ulaganjima ćemo moći da generišemo i bolje prihode. Međutim, nekad kvalitetno­g igrača možete da dovedete bez obeštećenj­a kao u slučaju Dragovića, a nekad morate da platite kao recimo Ivanića. Pričali smo i ponuđen mu je novi ugovor na tri sezone, i ubeđen sam da ćemo potpisati to. Njemu sadašnji ističe za godinu dana i reagovali smo u skladu s tim.

Rekli ste da kostur tima ostaje?

- Imamo kostur koji čine 13 igrača i oni ne mogu da idu ni pod kojim uslovima.

Pre nekoliko dana se jedan engleski klub intersovao za Ivanića, ali tu nije reč o novcu. Ne želimo da razgovaram­o o tome i da skrećemo glave sa fokusa, a nama je on na kvalifikac­ijama za Ligu šampiona. Sve je usmereno ka tome. Znamo šta je naša obaveza i fokus. O odlascima tek možemo da pričamo u drugoj polovini avgusta.

FSS je doneo odluku da od naredne sezone četiri “stranca” mogu da budu na terenu, a da neograniče­n broj igrača koji nema srpski pasoš može da sedi na klupi?

- Čekali smo tu odluku i ona je u potpunosti fudbalska. Krucijalno se ništa nije promenilo što se tiče zaštite srpskih igrača, jer će ih i dalje sedmorica biti na terenu. Ono što je bilo nelogično je da se broj stranaca na klupi ograničava. U ovakvoj situaciji, treneru Dejanu Stankoviću i ostalima je sada ostavljena mogućnost da imaju kvalitetno­g stranca na klupi i da stranac menja stranca. Imali smo problema sa tim, jer je čest bio slučaj da imamo šest ili sedam stranih fudbalera, pa da trojica ostanu na tribinama. Nije to pozitivno delovalo na njih, pre svega sa psihološko­g aspekta, jer je ispadalo kao da su višak.

Šta mislite o ideji skraćivanj­a Superlige na 10 ili 12 klubova.

- Ima argumenata i za i protiv. Ako gledamo iz ugla Crvene zvezde, nama je interes da bude što manje klubova, kako bi se koncentris­ao kvalitet i da bi se podigao iznos za TV prava, da bi dobili veći deo “kolača”. To je profesiona­lno argumentov­ano sa naše strane, kao i iz ugla Partizana, Vojvodine i Čukaričkog koji bi da igraju jaču ligu, a to nam donosi veću spremnost za Evropu. S druge strane, ako gledamo društveni aspekt, naš zahtev može da deluje sebično i da podseti na pokušaj formiranja Superlige u Evropi. Barselona, Juventus, Inter, Milan i engleski klubovi su imali interes da naprave takmičenje gde bi igrale jake ekipe, ali desio se bunt naroda, jer fudbal ima istoriju. Za Zvezdu je veliki praznik kada u Beograd dođu Liverpul i Bajern, iako oni hoće da igraju sa sebi ravnima što se tiče budžeta, ali isto tako Kragujevac, Leskovac, Loznica vole da ugoste Crvenu zvezdu i to bude praznik za ceo taj deo Srbije. Kad bih bio predsednik FSS-A, gledao bih iz tog ugla, a bio sam svojevreme­no i tad sam hteo da favorizuje­m manje sredine van Beograda, nisam hteo da se desi “beogradiza­cija” srpskog fudbala.

Zvezda ne razmišlja o svom kandidatu za izbore FSS-A?

Ni klubu iz Milana nije jasno kako je Obradović uspeo da kupi američkog centra i da ga dovede u Beograd.

Uskoro ćemo da saznamo da li je legendarni Dino Rađa bio u pravu kada je rekao da ABA liga služi samo kako bi Crvena zvezda, Partizan, Budućnost i Cedevita Olimpija pokazali koliko imaju novca. Za sada je šampion u prednosti, nakon što je doveo četvoricu novih igrača, plus je produžio ugovor sa Ognjenom Dobrićem. Ostali klubovi, u ovom trentuku, imaju po trojicu pojačanja, s tim što je Partizan dovođenjem Kevina Pantera postavio rekord regionalno­g takmičenja kada je plata u pitanju - Amerikanac će da dobije 2,5 miliona dolara za dve sezone. To je duplo nego što zarađuju najskuplji igrači Zvezde i mnogo više od ostatka karavana.

Bilo kako bilo, ABA liga je postala popularna destinacij­a i za velika imena koja su, bez problema, mogli da igraju Evroligu. Poslednji primer je Zek Ledej, krilni centar Armanija, koji je raskinuo ugovor sa timom iz Milana i potpisao je za Partizan. Ledej je kec iz rukava Željka Obradovića koji je, bukvalno preko noći, dobio iskusnog i kvalitetno­g igrača koji može da pokriva pozicije “četiri” i “pet”, a pri tome trojke šutira 44 odsto.

Dobra stvar je što je Ledej prošle sezone igra zajedno sa Kevinom Panterom, tako da će u crno-belom moći da nastave samo po starom.

- Da! Nastavljam­o dalje. Idemo. Mi dolazimo - napisao je Panter na društvenim mrežama nakon što je stigao Ledej.

Dolazak Ledeja je ozbiljno uzdrmao evroligašk­i svet, jer se za njega interesova­lo dosta klubova, ali je Partizan bio brži i konkretnij­i i ukrao je sjajnog Amerikanci­ma drugima ispred nosa.

- WTF - bio je krata komentar Malkoma Dilejnija, beka Armanija, koji nije ni znao da Ledej odlazi.

Kao i bivši tandem Armanija, i Aleksa Avramović je mogao da bira za koji će od evroligašk­ih klubova da igra. u armaniju odlaskom u partizan

- Posle razgovora sa trenerom Željkom Obradoviće­m shvatio sam da nigde ne bih mogao više da napredujem kao u radu sa njim i projektu koji mi je predstavio. Kada vas zovne polako stvara tim po svom ukusu najbolji trener Evrope i sveta, ne razmišlja se puno. On zna najviše košarke od svih ljudi koji su ikada radili na ovom prostoru Evrope - rekao je Avramović.

Jasno je da je Partizan tek na početku posla i da će Obradoviću biti potrebno još četiri-pet kvalitetni­h košarkaša. A, spisak igrača sa kojima se pregovara je predugačak: Vladimir Micov, Jan Veseli, Filip Petrušev, Kostas Slukas, Ekpe Judo, Lorenco Braun... Pri tome, mnogi igrači se već javno nude crno-belima, pa je tako najbolji košarkaš Budućnost, Džastin Kobs, na Tviteru napisao: “Partizan ima (Estudijant­es) (Budućnost) (Budućnost) (Panatinaik­os) (C. zvezda) (Saragosa) (Nimburk) (Kalev) neverovatn­i, ponoviću, neverovatn­u predsezonu”, aludirao je Kobs na spisak novih igrača u Humskoj.

Zvezda i ostali timovi ABA lige tako moraju da rade ispod radara, odnosno da kriju imena potencijal­nih pojačanja. Ivanović, Mitrović, Lazarević i Vajt ne “zvone” u ušima koliko imena Partizanov­ih novajlija, ali je ostana Ognjena Dobrića obradovao navijače crveno-belih. Reprezenta­tivac Srbije je konačno kliknui i proradio, a nije tajna da je imao pozive nekoliko velikih klubova. Ipak, večito veran Malom Kalemegdan­u, Dobrić je produžio ugovor do 2023.

n(Armani) (Armani) (FMP) (Igokea)

(FMP)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ledej je iznenadio i sve
ledej je iznenadio i sve
 ??  ?? željko obradović
željko obradović
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia